Gå til hoved-indhold
Søren Hansen fra Elvstrøm Sails under Bavaria 32-test i torsdags på Middelhavet. Foto: Troels LykkeUdstyr
Søren Hansen fra Elvstrøm Sails under Bavaria 32-test i torsdags på Middelhavet. Foto: Troels Lykke

Rullemast-storsejl hurtigere end et almindeligt

Elvstrøms Epex Membran-rullestorsejl og fok på Bavaria 32 Cruiser, er hurtigere end et sæt standardsejl, mener Elvstrøm Sails, vi mødte på Middelhavet.

Af Troels Lykke |

Rullemaster er tunge. Rullemaster kan ikke bøje. Sejl til rullemaster har for lidt facon. Rullemaster sejler derfor langsommere.

Det er påstande, som mange sejlere har sagt siden rullemasten kom frem. Og de fordomme er Søren Hansen fra Elvstrøm Sails godt og grundigt træt af.

Det fortalte han til minbaad.dk i torsdags, hvor vi ud for Le Lavandou testede den nye Bavaria 32 Cruiser, hvor vi sejlede med rullestorsejl og rullefok af mærket Elvstrøms Epex Membran Technora. Masten var fra svenske Seldén.

Sejlene stod ualmindelig godt - også storsejlet, der har en pæn kappe, selvom det er et rullestorsejl.

Ekstra pinde fordi dug er tyndere

Og det skyldes ikke mindst, at Elvstrøm Sails i Aabenraa har sat syv lodrette sejlpinde i storsejlet.

"Fordi dugen til Epex-sejlet er tyndere end sandwichdugen vi før har brugt, så er der plads i masten til yderligere tre pinde, der kan øge kappen. Epex-dugen er samtidig 30 procent lettere," forklarede Søren Hansen, mens han demonstrerede, hvordan vi med et træk i hækstaget - i pustene - tog luften ud af storsejlet, da rullemasten bøjede.

Men kan dette sæt med rullestorsejl og rullefok følge med et almindeligt sæt sejl uden rullemast? 

"Sejlene med Epex Membran ville helt sikkert være hurtigere, end hvis du købte et almindelig sæt sejl til Bavaria 32 Cruiseren, specielt i hård luft på kryds ville det være hurtigere, da Epex Membranen ikke giver sig," siger Søren Hansen.

50.250 kroner ekstra

En rullemast til en Bavaria 32 Cruiser koster 20.250 ekstra og Elvstrøms Epex Membran Technora fok og storsejl koster omtrent 30.000 kroner mere i forhold til et standard-sæt.

Bavaria-importør Michael Floor, siger i dag til minbaad.dk:

"Det er så nyt, så vi ikke har de helt præcise tal på hvad et sæt Elvstrøm-membran-sejl koster, men vi er glade for at kunne tilbyde sejlerne et membran-rullesejl til en turbåd, det er der ikke mange af de andre store værfter, der kan." 

Bavaria 32 Cruiser med Elvstrøm Epex Membran. Et Epex rullestorsejl er på 27 kvm, mens et standardstorsejl er på 28 kvm.

Epex-fok er på 23,5, mens standardfok er på 22,6 kvm.

Storsejlet har fire gennemgående sejlpinde. Og tre mindre.

Elvstrøm giver tre års garanti på deres membran-sejl imod delamination.

content-loader
content-loader
content-loader