Gå til hoved-indhold
kniv under danish openUdstyr
Matchrace-sejler Jann Neergaard holder til Danish Open en kniv, som ifølge ham selv er lovlig, da bladet ikke kan låses fast. Foto: Troels Lykke

Sejlerkniv sender sejlere syv dage i fængsel

Sejlere vi har talt med frygter at komme i fængsel, hvis deres sejlerkniv er ulovlig. Har du din sejlerkniv i din værktøjskasse og kører ned for at handle ind, så kan du let få syv dage i skyggen.

Af Troels Lykke |

"Jeg tænker nu meget over om min sejlerkniv er lovlig, men denne her Leatherman skulle være lovlig, da bladet ikke kan låses fast," sagde prof-sejleren Jann Neergaard fornylig til minbaad.dk.

Men hvad er rigtigt og forkert i sagen? Noget sejlere bestemt bør undersøge nu og straks tømme deres bil for sejlerknive eller hobbyknive, hvis de ikke er på vej ned til havnen for at sejle. For sejlere bruger jo konstant knive til tovværk og andet.

Den strenge knivlov har betydet, at ud af 71 domme er 53 endt med fængselsdomme, oplyser Rigspolitiet.

Husk at tømme din bil efter hobby

Politiet har for tiden specifikke spørgsmål, typisk fra spejdere, jægere, sejlere og fiskere. 

"Vi beroliger langt de fleste med, at de godt må have deres kniv med - men at de skal huske at tømme lommerne og bilen, når de er færdige med deres hobby. Langt de fleste vil bekræftes i, at det er rigtigt, det de gør," siger Hans Peter Filstrup, politiassistent i våbenkontoret i Albertslund til Politiken. 

Se reglerne på hjemmeside

Landets politistationer har nu lagt reglerne ud på deres hjemmeside. Her fastslår politiet blandt andet, at hvis du bruger kniv i erhvervsmæssigt øjemed – som mange håndværkere gør – er det lovligt at tage en kniv med rundt eller til og fra arbejde.

"Men husk at få kniven ud af bilen eller arbejdsbukserne, når du er kommet hjem og for eksempel skal køre din søn til fodbold efter fyraften. Ellers overtræder du våbenloven", advarer politiet.

Det skriver Rigspolitiet:

Knive på offentligt tilgængeligt sted
Det er som udgangspunkt ulovligt at medtage kniv på offentligt tilgængelige steder. Der er dog følgende undtagelser:

  1. Hvis medtagelse af kniven har et anerkendelsesværdigt formål, såsom erhvervsudøvelse, jagt, lystfiskeri, sportsudøvelse eller andet lignende anerkendelsesværdigt formål
  2. Foldeknive med en klinge på højst 7 cm, der ikke kan fastlåses i udfoldet position

Knive med klinge over 12 cm
Knive med en klinge over 12 cm må kun erhverves, besiddes, bæres eller anvendes med tilladelse fra politiet.

Dog undtages dolke og knive med en klinge på over 12 cm fra forbuddet, hvis de anvendes i erhverv, til husholdningsbrug eller ved jagt, lystfiskeri eller sportsdykning, og hvis de er udformet hertil. Kniven må kun erhverves, besiddes og bæres til den nævnte brug.

Øvrige knive
Øvrige knive, som for eksempel enhåndsbetjente foldeknive, pushdaggers, fald/springstiletter og -knive, er forbudt at erhverve, besidde, bære eller anvende uden en tilladelse fra politiet.

Jann Neergaard med kniven, han står her med Jens Dolmer under Danish Open.

content-loader
content-loader
content-loader