Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Musikken der gør din båd hurtigere?

Kan en Open 60 omdannes til et levende digitalt orkester? Læs Århus-sejler Pierre Baad Jensens artikel og se sejlsporten med nye øjne.

Af Troels Lykke |

Pierre Baad Jensen, skriver:

"Det der er spændende for mig som sejler er, at vi måske kan optimere bådens ydeevne ud over, hvad det er muligt at se og føle, ved at lytte til musikken i takt med at den skabes. For eksempel kan vi måske høre, hvis der er for meget agterstags- eller forstags-spænding og derved være i stand til at trimme båden i overensstemmelse hermed” – Lia Ditton.

Vinden i riggen, bølgernes slag og bådens bevægelser laver en lydkulisse fuld at informationer, der gør det muligt for dig at sejle perfekt. Nu er der et projekt på vej, der vil omdanne bådens bevægelser gennem vand og vind til ’Live’ musik.

Der er selvfølgelig en kunstnerisk side, hvor følelsen af at sejle også bliver tilgængelig for ’landkrabber’.

Men for sejlere har dette en meget mere spændende side. Vil trimning af båden i overensstemmelse med musikken, også optimere dens sejlegenskaber?

Projektet hedder ”Open Boat Orchestra” (OBO).

OBO er udtænkt af den britiske kunstner og professionelle singlehand sejler Lia Ditton med hjælp fra guitarist og pladeproducer Mark Ty-Wharton.

Lia Ditton har bl.a. sejlet ”OSTAR” og ”Route Du Rhum”. Mark Ty-Wharton har arbejdet med ”Duran Duran" og været med til at skabe en at tidens ørehængere, Adamskis # 1 hit ”Killer”.

De spurgte sig selv:

·         Hvad nu hvis en state-of-the-art sejlbåd kunne omdannes til et levende, digitale orkester?

·         Kan vi ved hjælp af real-time data fra en oceangående sejlbåd skabe en unik oplevelse i lyd?

·         Hvilke lyde ville blive skabt af kraften fra vind og vand på bådens sejl og skrog og hvordan forandres de ved selv de mindste justeringer af bådens besætning?

·         Hvordan ville denne musik ændre sig i løbet af en havkapsejlads?

Lydende vil blive skabt digitalt, ved hjælp af elektronikken ombord (load cells, instrumenter og målinger), således at bådens bevægelser igennem vand og vind virker som en synthesizer, skriver Pierre Baad Jensen.

Lia Ditton.

Her er nogle link – tjek dem i rækkefølge. Det giver den bedste oplevelse.

En båd som Lias i stille: http://www.youtube.com/watch?v=S8LotltEDkU

Eller storm: http://www.youtube.com/watch?v=h6eCjBCEdMs

OBO hjemmeside: http://www.openboatorchestra.com/

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Open-Boat-Orchestra-OBO/116729861706530

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=1W41Xcx8w1M

content-loader
content-loader
content-loader