Gå til hoved-indhold
Der var afsat god tid til skippermødet og der var også lagt vægt på det sociale. Foto: Dragør SejlklubSejlklubber
Der var afsat god tid til skippermødet og der var også lagt vægt på det sociale. Foto: Dragør Sejlklub

Simpel kapsejlads for begyndere

Når sejlklubbens store juniorer er til stævne, er det oplagt at lave lidt kapsejlads for de mindste. Gode kapsejlere opstår ikke ud af det blå, så det er vigtigt at de starter med forenklede regler, og det er sjovt.

Af katrine bertelsen |

Det skal være nemmere og enklere at arrangere små enkle stævner på begynderniveau. Det skal være så overskueligt arrangere et stævne, at forældre eller andre interesserede er villige til at påtage sig opgaven, også selv om de ikke har været involveret i sejlads/klubben i lang tid.

Meningen med "Enkel kapsejlads" er at få så mange unge sejlere på vandet som muligt, og øge antallet af breddekapsejladser. Uden bredde, ingen elite.

Forenklede kapsejladsregler

Stævnet sejles efter ”Simple regler for kapsejlads”, som er en meget forenklet udgave af “Kapsejladsreglerne”. Reglerne er med vilje skåret ned til et minimum, og passer til unge sejlere med ca. to års kapsejladserfaring. De enkle regler  udelader mange af komplikationerne i ”Kapsejladsreglerne”.

De forenklede regler skal sikre, at det er sjovt at sejle kapsejlads, og det er på børnenes præmisser det foregår.

Konceptet er udviklet af ISAF/Dansk Sejlunion, og sponseret af rederiet TORM.

Præmier til alle

For at få præmier til alle deltagende sejlere skal sejlklubben:

  • Sende mindst 2 nye forældre/ledere på DS-introduktionskursus (3 timers aftenkursus)
  • Afvikle en TORM Enkel kapsejlads, der er tro mod konceptet. 
  • Alle deltagende sejlere får så en sikkerheds-overtræksvest, et diplom, en nøglesnor og en drikkedunk.

Prøv det!

I Dragør Sejlklub er konceptet blevet af afprøvet med stor succes.
Kirsten Nielsen og Tina Staal, trænere i ungdomsafdelingen fortæller:

-Lørdag den 19. juni holdt Dragør Sejlklub et stævne for sejlerne på mellem 7 og 15 år i sejlklubben. Stævnet blev afholdt efter et koncept for enkeltkapsejlads for juniorsejlere fra Dansk Sejlunion med rederiet TORM som sponsor. Stævnet afholdes efter en skabelon man selv udfylder, som indeholder invitation, sejladsbestemmelser og regler.

-Man starter med at være på kursus i DS om denne form for sejlads, hvor også andre sejlklubber kan deltage. Vi var 28 personer på kursus, hvor i alt syv sejlklubber var repræsenteret med forældre og trænere.

-Når stævnet afholdes, begaves man med meget flotte præmier til alle, flag til stævnet, frugt og et komplet sæt køkkenudstyr til at håndtere det med.

-Målet er at give en introduktion til kapsejlads for begyndere ved at gøre sejlerne bedre, ved sejle en hel dag med simple regler. Hos os var det en dag på børnenes præmisser, hvor der var lagt vægt på det gode kammeratskab, og at der også var plads til det sociale med fælles frokost, hygge og leg.

Hvad skal der ske?

-Der blev afsat god tid til skippermødet, hvor vi fortalte om, hvad der skulle foregå, og viste hvordan mærker og flag så ud og var placeret på vandet.  Børnene blev coachet undervejs på banen på individuelt niveau, så de fik træning i at sejle kapsejlads. Selvom det var godt at komme først i mål, var der flotte præmier til alle. Nogle af børnene havde kun været til træning et par gange forinden, men alle klarede udfordringen meget flot og med højt humør. 

Opbakning fra forældre og frivillige

-Der var stor opbakning på dagen fra forældre og andre frivillige. På sådan en dag er det vi siger til os selv – at nu ved vi hvorfor vi har meldt os som sejltrænere – vi gik glade derfra med en god oplevelse og har fået blod på tanden til at arrangere et større juniorstævne, hvor vores naboklubber bliver inviteret, og sejlere på alle niveauer kan deltage.

-Alle var meget benovede over de flotte præmier, frugten og flag der hører med i konceptet, fortæller Tina Staal fra Dragør Sejlklub. Foto: Dragør Sejlklub

Alle sejlere får en sikkerhedsvest som de kan have på under sejladserne, vesten må de beholde til deres fremtidige sejler karriere. Her ud over får alle deltagende sejlere et diplom, en drikkedunk og en nøglesnor i præmie. Foto: Dansk Sejlunion

Har din klub fået lyst til at afprøve konceptet, og få de små på vandet til en kapsejlads, kan du få flere informationer her:

www.sejlsport.dk

content-loader
content-loader
content-loader