Havet er ikke et askebæger
Skod fra filtercigaretter er den form for affald, som oftest dukker op på verdens strande. Og cigaretfilter er af plastik og kan ligge i naturen i mere end 10 år, skriver Jacob Johannsen, der har en idé til Sejlunionen og FLID.
Selvfølgelig ryger du ikke – og slet ikke filtercigaretter. Og hvis du snupper dig en smøg i cockpittet efter en bedre middag om bord, så kunne du naturligvis ikke drømme om at smide skoddet ud i vandet bagefter, men skodder selvfølgelig smøgen i et maritimt askebæger.
Men du kender sikkert – eller har hørt om – andre sejlere, som både ryger filtercigaretter og bagefter smider skodderne ud på ”den blå hylde”.
Helt ærlig
Hvis jeg skal være helt ærlig, (og det skal jeg), så snupper jeg stadig en cigaret engang i mellem, og da jeg også sejler, så er det tidligere hændt – ikke så sjældent endda - at skoddet er røget i havet.
Men efter at have læst budskabet i den amerikanske sejlerorganisation BoatUS’ nye kampagne for at holdet havet og kysterne rene, så har jeg lovet mig selv (og mine børn) aldrig at gøre det mere.
En stor international undersøgelse foretaget af International Coastal Cleanup sidste år viser, at filter fra cigaretter er det mest hyppige stykke affald, der findes på alverdens strande.
Hyppigste affald
Og det var langt fra dem alle, der var efterladt af solbadende strandgæster. De fleste blev skyllet i land.
Og, når man så dertil lægger at, det kan tage mere end 10 år før et filter, som er lavet af et plastikstof, er blevet opløst, så er der grund til at råbe vagt i gevær på Danmarks seriøse, maritime webside.
Derfor forsøger BoatUS Foundation sammen med Keep America Beautiful at indvolvere de amerikanske sejlere i et program, der skal forbygge skrald i almindelighed og cigaretfiltre i særdeleshed på havnene, i havnene og i havet.
I organisationen siger man, at det svære ved at få folk til at undlade at smide cigaretskod er, at de tror at det er lavet af papir og derfor hurtigt vil gå i opløsning.
Skader dyr
Ikke alene ser det grimt ud på alverdens strande og kyster, men de skader også dyr og fisk, som fortærer dem.
Men kan sejlerne og havnepersonale ændre på forureningen? I USA kan de i hvert fald. Sidste år meldte 30 lystbådehavne i landet sig i en kampagne arrangeret af Keep America Beautiful, med at opstille askebægre og uddele transportable askebægre til de rygende bådejere.
Nu er det svært at tælle hvor mange skod, der ryge i vandet, hvis man ikke venter på at de skyller op på stranden.
Men hvis man nøjes med at tælle de skod, der bliver smidt på moler og havneområde og som har stor sandsynlighed for at have i vandet, så faldt antallet af skod med 70 % allerede første år.
Kampagne-idé til FLID og DS
Måske burde foreningen FLID (Lystbådehavne i Danmark) Dansk Sejlunion og Danmarks Naturfrednings foreningen lave en tilsvarende kampagne blandt danske sejlere.
Og www.minbaad.dk er naturligvis den hjemmeside, der bringer ideen op.