Gå til hoved-indhold
Finsk Marex fra ReeseMarin. Flere og flere sejler motorbåd. PR-fotoKort Nyt
Finsk Marex fra ReeseMarin. Flere og flere sejler motorbåd. PR-foto

Snart flere motorbåde end sejlbåde i Danmark

En ny gruppe sejlere vil hurtigt på vandet, og derfor kan der snart være flere motorbåde end sejlbåde, mener sekretariatschef i Danboat

Af Troels Lykke |

Sejlbåd er stadig mere populær end motorbåd i Danmark, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid.

Hvis man tager en fyldt lystbådehavn med 100 pladser, ligger der en sejlbåd i 57 af "båsene" og en motorbåd i 43, men Knut Iversen, sekretariatschef i Danboat, anser det slet ikke for usandsynligt, at motorbådsejerne om nogle år kommer i flertal.

De nye tal er fremkommet efter en optælling i de danske lystbådehavne, og den er foretaget af Danboat i samarbejde med Dansk Sejlunion og FLID, Foreningen for Lystbådehavne I Danmark, skriver fyens.dk

Færre motorbåde i 1986

Den seneste seriøse optælling blev foretaget af Danboat i 1986, og dengang var fordelingen mellem sejlbåde og motorbåde 67 procent og 33 procent. Det blev anslået, at cirka 5000 lystbåde lå for svaj.

I den nye opgørelse har man udeladt denne vurdering, ligesom der ikke er et gæt på, hvor mange lystbåde der er på trailer, som ikke står fast i havnene.

Trollingfiskeri i vækst

Knut Iversen påpeger, at trollingfiskeri er i meget kraftig stigning, og havnene har forsøgt at øge servicen over for denne gruppe ved at anlægge ramper, hvorfra bådene kan sættes i vandet.

Bådene til trollingfiskeri vil øge andelen af motorbåde. Modsat er både, der ligger for svaj, typisk sejlbåde, og det trækker statistisk set i modsatte retning.

Knut Iversen mener, at det er udpræget dansk fænomen med en så stor forskydning mellem bådtyperne inden for knap 25 år.

Anderledes baggrund i dag

- Et kvalificeret gæt er, at der er kommet nogle nye grupper på vandet. Folk, som ikke har den samme baggrund som tidligere. Hvis familien ejede en sejlbåd, blev man typisk i sejlbådssegmentet, siger Knut Iversen.

- Den nye gruppe vil gerne hurtigt ud at nyde livet på vandet, og det er det altså lettere med en motorbåd. Dertil kommer, at det tager tid at lære at sejle en sejlbåd, mens man kan tage et speedbådskørekort på en dag - selv om det ikke er noget, jeg anbefaler, siger Knut Iversen til fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader