Sejl efter små danske øer
God litteratur er guld værd i en ferie. Prøv fx Claus Jacobsens lille bog ’Kort og godt om 27 danske småøer’.
Men, hvor er det nu lige man skal hen på sin sejlerferie? Kunne det tænkes, at man tematiserede sin ferie. Og fx sejlede bevidst efter de danske øer.
I så fald er hjælpen at hente fra Claus Jacobsens lille bog ’Kort og godt om 27 danske småøer’, der stadig fås i flere forretninger og på biblioteket.
For hvor mange af de danske øer kender du i grunden? Og hvor mange har du besøgt? En definition på en småø er, at der skal bo mindst 10 og højst 1000 på øen. 27 øer lever op til det og er medlemmer af ’Sammenslutningen af Danske Småøer”.
Tiden står stille på mange af øerne, noget os travle bymennesker måske har godt af at opleve. Sejler man fx til Bjørnø i det sydfynske øhav, så møder du kun 39 fastboende, samt afvekslende plante- og fugleliv.
Ud over fuglekvidder, vil du næppe blive forstyrret af en teknofest eller larmende biler på havnen. Bjørnø er bilfri. Færgen fra Faaborg fragter ingen biler dertil.
Du kan måske være så privilegeret, at du keder dig på øen med en lavere og sundere puls. Ved Bjørnø Mole, er der få bådpladser, alt afhængig af vindretning, så måske det var værd at ligge for anker ud for den lille 1,5 kvadratkilometer ø med gode badestrande på den nordvestlige kyst.
I Bjørnø By ligger smukke bindingsværksgårde samlet. Øen har et aktivt landbrug. Det er sådanne beskrivelser man møder i bogen af Claus Jacobsen. Den største koncentration af småøer befinder sig i det sydfynske øhav med otte øer.
Formålet med bogen om de 27 øer, er at give læseren et kort overblik af dagliglivet på øerne. De er nemlig ikke museer, men små velfungerende samfund på netop deres betingelser med vidunderlig natur.
En stor herlighedsværdi for dansk kultur og natur. Måske er det værd at sejle efter. De fleste øer har hjemmesider, der nævnes i ’Kort og godt om 27 danske småøer’.