Gå til hoved-indhold
Sådan skal det foregå med OL-sejlerne frem mod OL i England i 2012.Kapsejlads
Sådan skal det foregå med OL-sejlerne frem mod OL i England i 2012.

Elitechefens planer for objektive kriterier - se nu også video

Michael Staal redegør overordnet for hvordan han tackler de yderst savnede objektive kriterier, som OL-sejlerne forlanger.

Af Troels Lykke |

I den forløbne måned har Aktivgruppen været involveret sammen med Team Danmark arbejdsgruppen, landstræner Rigo de Nijs og jeg selv, skriver elitechef Michael Staal på sin blog på sejlsport.dk.

Det har været en intensiv og spændende periode, som også har resulteret i, at Rigo, jeg og Team Danmark arbejdsgruppen er helt enige i det resultat, som nu foreligger.

Et af formålene med dette intensive arbejde har været at være så tidligt ude som muligt med information til sejlere og trænere. Det giver sejlerne de bedste og mest fair muligheder for at planlægge deres OL-satsning i de kommende 2½ år.

Men at være så tidligt ude giver dog også visse udfordringer. For eksempel foreligger de endelige regler fra den internationale sejlunion, ISAF, og fra IOC endnu ikke, og vi må også tage forbehold for eventuelle kommentarer og ændringer fra Team Danmarks styregruppe, Danmarks Idræts-Forbund/ Danmarks Olympiske Komité og selvfølgelig Dansk Sejlunions egen bestyrelse.

Målet er klart
Inden vi lagde os fast på metoden for udtagelsen, sikrede vi, at der var fuld enighed hele vejen rundt om målet med en OL-deltagelse. Det vi er nået frem til er:

Mål for Dansk Sejlunions deltagelse ved OL 2012

At vinde OL-medaljer
Sekundært vinde top 10-placeringer
Alternativt at deltage med talenter som forberedelse til kommende OL

Det stiller følgende krav til udtagelseskriterierne:

Mål for deltagelse ved OL skal tilgodeses => vi vil sende de bedste sejlere til OL.  Optimal forberedelse af OL deltagere => vi vil give sejlerne de bedste muligheder og tilstrækkelig tid til OL forberedelserne.

Kort udtagelsesperiode => sejlernes præstationer og udvikling skal i størst muligt omfang fokuseres i forhold til de udenlandske konkurrenter.

Fokus på topresultater i udtagelsesperioden => vi vil sikre sejlerne mulighed for at kunne præstere maksimalt på udvalgte tidspunkter og steder.

Objektive kriterier => vi vil gøre det let for sejlerne at forstå, hvilke krav de skal leve op til og hvordan udtagelsen afgøres.

Ens for alle => vi vil med en tidlig information om udtagelseskriterierne sikre, at sejlerne har lige vilkår for at planlægge en OL-satsning.

For alle klasser, med undtagelse af matchrace for kvinder, har vi valgt at benytte samme basis metode. På enkelte parametre er udtagelsen i de enkelte klasser tilpasset situationen.

Basismetoden kan enkelt illustreres som billedet herover. Som det kan ses, så skal sejlerne i kvalifikationsrunden præstere stævneresultater på et specifikt minimumsniveau for at kvalificere sig til OL.

Hvis 1 båd kvalificerer sig bliver båden indstillet til OL deltagelse hos DIF/DOK og Team Danmark.

Hvis mere end 1 båd kvalificerer sig, så sejler disse både en endelig udtagelse i et World Cup-stævne i foråret 2012.

Hvis ingen både kvalificerer sig, så vil det kun være under særlige omstændigheder, at en båd bliver indstillet til OL-deltagelse.

En særlig omstændighed kan være, at vi vælger at indstille et talent, som kan have glæde af erfaringen i forhold til kommende OL.

Særstatus til matchrace
I disciplinen matchrace for kvinder er vi fortsat nødt til at vente lidt endnu, inden vi lægger os fast på de endelige udtagelseskriterier.

En af udfordringerne er nemlig, at ingen i øjeblikket kan sige præcist, om vi til den tid kan basere os på rent danske stævner, eller om det er nødvendigt/muligt at basere sig på stævner med international deltagelse.

Klassetræner Anders Kristensen og sejlerne er meget opmærksomme på problemstillingerne og udfordringen bliver løbende diskuteret. Men det er allerede nu klart, at vi ønsker en udtagelse baseret på en kort og intensiv periode med udtagelsessejladser i foråret 2012.

Nu ser vi også frem til for alvor at komme på vandet igen. Et par ihærdige sejlere flyttede is i havnen i Kaløvig i weekenden, så de kunne komme ud at træne. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg glæder mig til at se isen smelte i havnene!

Michael Staal
Elitechef

content-loader
content-loader
content-loader