Gå til hoved-indhold
Mikkel Hartvig Andersen slap med blødende mundvige og et 270 grader brændemærke rundt om hovedet og på tværs af tungen, skriver Jyllands-Posten. Foto: Mikkel Hartvigs FacebookprofilKapsejlads
Mikkel Hartvig Andersen slap med blødende mundvige og et 270 grader brændemærke rundt om hovedet og på tværs af tungen, skriver Jyllands-Posten. Foto: Mikkel Hartvigs Facebookprofil

En livsfarlig bomning

Nogle mennesker oplever at se døden i øjnene - uden at miste livet. Sådan havde Mikkel Hartvig Andersen det i Big Boat Challenge.

Af Troels Lykke |

Den 43-årige sejler fra Nejlinge ved Helsinge i Nordsjælland er glad for at han kunne han takke sine mange års erfaring for, at han ikke fik revet nakken over, da det alligevel var ved at gå helt galt.

Mikkel Hartvig Andersen sejlede som skipper og eneste mand om bord på en af Kongelig Dansk Yachtklubs (KDY) Farr 40-sejlbåde.

Besætningen på den 12 meter lange båd bestod af Maltesers Racing Team i form af 12 piger, der alle inklusive den mandlige skipper sejlede med neglelak for at markere det 50 både store felts eneste rene pigebesætning, skriver Jyllands-Posten.

Manden med leen

Men midt i den blæsende og festlige kapsejlads sejlede manden med leen pludselig gennem feltet og kiggede op i cockpittet til Mikkel Hartvig Andersen. Maltesers Racing Team skulle til at foretage en bomning, hvor storsejlet skifter side, mens vinden kommer ind agter.

Den kraftige vind gjorde det umuligt at hale sejlet hjem, og i stedet måtte besætningen lade vinden gøre arbejdet vel vidende, at den voldsomme og ikke ufarlige manøvre flår i både skrog og rig.

Mikkel Hartvig Andersen ved også, at han som rorsmand i den manøvre skal være meget opmærksom på storsejlsskødet, som kommer flyvende på tværs af båden med et smæld, når det mere end 60 kvm store storsejl slår over i brøkdele af et sekund. I bomningen skete det mest utænkelige.

Løkke om nakken

Tovværket ramte skulderen og søgte samtidig at passere bag om ryggen, hvorved det lavede en løkke om nakken på Mikkel Hartvig Andersen.

Da han mærkede skødet på skulderen, havde tovværket allerede taget fat om hovedet. Kun en refleksbevægelse med overkroppen og hovedet - og en hurtig hånd i mundvigen - reddede Mikkel Hartvig Andersen fra en uhyggelig skæbne.

»Tovet havde fat som en grime på en hest, og jeg vidste instinktivt, at jeg var ved at få flået hele kæben og nakken af. Jeg nåede lige at få skødet af, så fyldte storsejlet med et smæld,« fortæller Mikkel Hartvig Andersen til Jyllands-Posten.

Han slap med blødende mundvige og et 270 grader brændemærke rundt om hovedet og på tværs af tungen.

Kilde: Jyllands-Posten

Kvinder på Farr 40 i Kerteminde. Se dem sejle med spiler i YouTube-filmen i bunden. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader