Gå til hoved-indhold
”Fødselsattesten” fra 1510 viser, at Danmark fulgte med udviklingen i andre europæiske lande. Foto: Statens arkiverHavne
”Fødselsattesten” fra 1510 viser, at Danmark fulgte med udviklingen i andre europæiske lande. Foto: Statens arkiver

Flåden fylder 500 år

Den danske flådes fødselsdag er helt præcis den 10. august, og datoen bygger på et dokument i Rigsarkivet.

Af katrine bertelsen |

I dokumentet, der er dateret den 10. august 1510, udnævner kong Hans (1455-1513) den dansk-norske lensmand Henrik Krummedige (ca. 1464-1530) som øverste kaptajn for flåden.

En stærk dansk flåde skulle i 1500-tallet skabe fred i Østersøen, så handlen via søvejen kunne blomstre. Kong Hans var interesseret i at overtage en del af handlen fra byerne i Nordtyskland fx Lübeck, Rostock, Wismar og Danzig, som tyske købmænd ellers havde haft monopol på.

I 1480’erne havde England og Nederlandene etableret kongelige flåder, der i perioder kom til at bestå af mange orlogsskibe – det vil sige krigsskibe, der var bygget til kamp på havet.

Søvejen ind og ud af Østersøen gik via Øresund, og på det smalleste sted - ved Kronborg – opkrævede den danske konge Øresundstold, fra alle skibe, der sejlede forbi.

Øresundstolden var med til at finansiere den danske flåde gennem 350 år.

37 flådefartøjer fra 16 forskellige lande er i København i anledning af Flådens 500 års jubilæum, og det er muligt at komme ombord.

I dag og de næste par dage fejres jubilæet. Du kan se det officielle program her:

www.flaaden500.dk

Kilde: Statens arkiver

 

content-loader
content-loader
content-loader