Gå til hoved-indhold
Mr. Peter Engels, Agnetas nuværende ejer købte båden i 1999 blev den igen fuldstændig gennemrenoveretTur
Mr. Peter Engels, Agnetas nuværende ejer købte båden i 1999 blev den igen fuldstændig gennemrenoveret.

En legende til 10 millioner

Den svenske konstruktør Knut Reimers største båd, den 82 fod lange mahogni yawl , ”Agneta” fra 1948 ligger til salg i Middelhavet.

 

Af Jakob Johannsen |

Knut Reimers tegnede mange smukke både, men den smukkeste er helt bestemt den 82 fod lange tomaster Agneta, som blev tegnet i 1948 og bygget til direktør Wiberg i Stockholm, der sejlede Skandinavien tynd i den op til 1959.

Her blev den købt af den italienske rigmand og ejer af Fiat-fabrikkerne Gianni Agnelli, som tog den til Middelhavet, hvor den har været siden. 

Agnelli var en design-nørd og Agneta var ingen undtagelse i hans samling. Hun er blevet betegnet som en af verdens smukke sejlbåde med sine to portvinsfarvede sejl og blanklakerede mahogniskrog. Nu er hun til salg på JamesList for 1.45 millioner Euro eller lidt mere end 10 millioner kroner.  

Marmorkamin

Ved siden af sit evigt unge udseende er Agneta forsynet med en stor “skipper-salon” med marmorkamin med tilstødende badeværelse, ligesom de to gæstekahytter har hver sit badeværelse. Men de badekar, som båden blev født med er for længst taget ud.

Der er naturligvis separat opholdsrum for det fastemandskab, og helt agter er en salon med navigationsbord, to pilotkøjer og alt hvad man kan købe af elektronik til navigation og underholdningen.

Agneta er ikke designet til nogen speciel konstruktionsregel, men Reimers har skelet til R-bådene og kombineret det med kombineret med datidens hurtigste oceangående sejlbåde.

Resultatet er blevet en meget slank, afbalanceret yacht, der kan holde en gennemsnitsfart på 14 knob uden det gentlemanstilen går af den.

Totalrenoveret

Der har ingen grænser været for at holde Agneta i stand, både under Agnelli og de senere ejere. Dækket i Burmateak er fra 2001,master og bomme er af canadisk Silver Spruce og formasten er fra 2004. Al stående rig er fra 2003.

Agnelli solgte båden til landsmanden Giuseppe Antolini i 1986 som fik den totaltrenoveret året efter.

Hans kone Raffaela ønskede en ny og mere italiensk (læs romantisk) aptering, så det hele blev redesignet og ombygget i ædle træsorter, som giver bådens indre lidt italiensk slotsstil. Men det forhindrede ikke, at Agneta blev ved med at vinde kapsejladser især med den italienske OL-sejler Flavio Scala ved roret.

Mr. Peter Engels, Agnetas nuværende ejer købte båden i 1999 blev den igen fuldstændig gennemrenoveret og ført mere eller mindre tilbage til den oprindelige skandinaviske stil.

Han betragtede sin båd, som et maritimt kulturhistorisk klenodie, et stykke kunst, som skulle bevares for eftertiden.  Og nu er Knut Reimers 62årige design til salg igen. For lidt over 10 millioner danske kroner kan man få en legende at sejle i.

content-loader
content-loader
content-loader