Gå til hoved-indhold
"Det er svært at skaffe mange gaster i dag, derfor vinder shorthanded sejlads, der samtidig er en sej sejlads," siger Carsten Barlebo i dag til minbaad.dk Foto: fynrundt.dkKapsejlads
"Det er svært at skaffe mange gaster i dag, derfor vinder shorthanded sejlads, der samtidig er en sej sejlads," siger Carsten Barlebo i dag til minbaad.dk Foto: fynrundt.dk

Doublehand-sejler ønsker en organistation

J-105 sejler Birgitte Søgaard er bidt af doublehanded og shorthanded sejlads. Hun ønsker nu en serie i Danmark, som i udlandet. Skal Sejlunionen eller en klasseorganisation gribe bolden?

Af Troels Lykke |

Af J/105 sejler Birgitte Søgaard, Dragør:

At sejle shorthanded kapsejlads rummer en række udfordringer, som man ikke får ved anden sejlads.

Ved shorthanded sejlads er man virkelig nødt til at tage resourcerne med i betragtning, man sejler med selvsyre det meste af tiden, man benytter en helt anden strategi end normalt.

Det har taget os flere sæsoner at vænne os til dette. Ofte førte vi sejladserne fra start, men tabte stort til sidst, da vi ikke kunne holde til vores strategi.

Man skal kende sin båd umådelig godt og søsikkerheden får en helt anden betydning end ellers.

Flere af de Scandinaviske sejlader er i kategori 2, hvilket betyder, at man skal have det sikkerhedskursus, som fx Nutec udbyder i Esbjerg.

Både der egner sig for denne form for sejlads er også begrænsede. I dag er der dog flere og flere der konstruerer både med shorthanded sejlads som formål.

Fællesskab i en klub

Nu er det ikke længere kun de helt extreme konstruktioner. Så det betyder, der er en faglig baggrund for et fællesskab i en klub, og så er der muligheden for en kontakt til vore nabolandes klubber, Norge, Tyskland, Irland, England, Holland, Frankrig.

Og man kunne med baggrund i klubbernes store opbakning etablere en Danamrks serie med tilhørende rangliste, som man har det i Norge og Tyskland.

Tyskland har faktisk spurgt om vi i Danmark ville være med i en fælles liste. Så der kunne laves ranglister for DK for Scandinavien eller det Baltiske område, så mulighederne er mange. Man kunne lave etappe sejlader, med socialt samvær etc.

Vores planer for doublehanded

Selv planlægger vi (Carsten og Birgitte, red.) at sejle, Fyn Rundt, Gotland Rundt og Watski2Star fra Helsingør, som doublehanded.

Det er hvad vi kan nå i år, men sejler dog også mange andre sejladser shorthanded mod både der har fulde besætninger, og det er rigtig sjovt.

Koordineringen mellem klubberne er helt håbløs lige nu, de lægger shorthanded sejladser lige oven i hinanden, det kunne en specialklub måske også hjælpe til med at koordinere.

Ja det var bare lige et par ord om emnet. Mulighederne er mange og potentialet stort.

Sejlerhilsen

Birgitte
J-105

content-loader
content-loader
content-loader