Gå til hoved-indhold
Kronprinsesse Mary hilser her i Tuborg Havn på KDYs formand Kim Andersen, mens DS-formand Hans Natorp ser på under åbning af en solkampagne fra Kræftens Bekæmpelse.Kort Nyt
Kronprinsesse Mary hilser her i Tuborg Havn på KDYs formand Kim Andersen, mens DS-formand Hans Natorp ser på under åbning af en solkampagne fra Kræftens Bekæmpelse.

Sejlere har øget risiko for kræft i huden

Mange sejlere glemmer at beskytte sig i solen ude på vandet. Faktisk har sejlere 2-3 gange større risiko for at udvikle kræft i huden end folk, der ikke færdes på vandet. Forleden blev Kræftens Bekæmpelse Solkampagne 2010 startet i Tuborg Havn hos KDY. Se video.

 

Af Troels Lykke |

Ude på vandet får sejlerne næsten dobbelt så meget UV-stråling som på land. Det skyldes at solens stråling reflekteres, når den rammer forskellige overflader, og udsætter os alle for indirekte sollys.

Faktisk er det sådan, at vand kan reflektere helt op til 100 % af solens UV-stråling, alt efter hvordan lyset falder på vandet og hvor urolig vandoverfladen er:

”Folk til søs bliver udsat for op mod dobbelt så meget sol, som andre gør. Derfor forsøger vi med årets ’Skru ned for solen”-kampagne at få sejlere og andre, der færdes ved vandet, til at passe på og beskytte sig bedre mod solens skadelige stråling,” fortæller Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Øget risiko for kræft i huden

Inden for de seneste 30 år, er antallet af danskere, som får konstateret kræft i huden, tredoblet, og 1 ud af 11 danskere rammes nu af sygdommen.

Danmark har en af verdens højeste forekomster af kræft i huden – og sejlere er 2-3 gange mere udsatte end andre. Men kræft i huden kan undgås, hvis bare man husker at beskytte sig i solen:

”Det anslås, at mindst 85 pct. af alle tilfælde af kræft i huden kan forebygges ved en hensigtsmæssig soladfærd. Vi ved, at sejlere har svært ved at finde skygge i middagstimerne, hvor UV-indekset kan nå helt op på 7 her i Danmark, og her er det vigtigt at oplyse om, hvordan man så kan beskytte sig mod UV-strålingen på vandet,” fortsætter Anja Philip.

Sådan beskytter du dig på vandet

Det anbefales, at man beskytter sig i solen, når UV-indexet er mere end 3 og mellem kl. 12 og 15, hvor UV-strålingen er på sit højeste. Som sejler befinder man sig ofte på ude på vandet i disse farligste timer midt på dagen – derfor er det ekstra vigtigt, at man husker solbeskyttelse.

Som udgangspunkt bør man søge skygge mellem kl. 12 og 15. Er man på vandet, og har ingen skyggemuligheder, kan man i stedet beskytte sig med en langærmet trøje, en solhat og godt med solcreme.

Solcremen skal minimum være faktor 15, og man skal smøre rigelige mængder på for at få den optimale virkning. En god tommelfingerregel er: En håndfuld solcreme (40 ml) til en voksen krop. Husk ansigt, ører og nakke, som er særligt udsatte i den stærke sol.

Dansk Sejlunion støtter op

Dansk Sejlunion vil gerne være med til at gøre danske sejlere opmærksomme på vigtigheden af at beskytte sig i solen, når man er på vandet:

”Det er vigtigt, at sejlerne fra de er helt unge informeres om den forhøjede risiko for at udvikle kræft i huden, og at de lærer at beskytte sig, når de sejler.” siger Hans Natorp, formand for Dansk Sejlunion.

Se video fra Tuborg Havn

Se video med kronprinsesse Mary, der åbner solkampagne 2010.

content-loader
content-loader
content-loader