Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
De danske vindere med Erik Berth i midten.

Tarok vinder Baltic Sea Challenge for 3. gang

Swan 45, Tarok 7, vandt atter Baltic Sea Challenge for Nautor’s Swan Yachts. Det skete under Flensburger Fördewoche 100-årige jubilæum. Erik Berth forklarer om ødelagt mast på Swan 56.

 

Af Troels Lykke |

Skipper Erik Berth fra Helsingør forklarer til minbaad.dk:

Dag 1: Sejladsen blev gennemført under vekslende vind efter at starten blev udskudt flere gange idet startskuddet først lød kl. 14.30. Resultatet af dag 1. blev at Tarok vinder Gruppe A men placerer sig kun som nr. 2 i den samlede stilling.

Dag 2. Sejladsen aflyses for hele dagen da metrologerne havde varslet byger med op til 50 kn vind.

Dag 3: Vejrudsigten lød på byger med vind op til 25 kn. Med denne vejrudsigt startede feltet kl. 10. Efter et kort opkryds, hvor Tarok valgte at lave en 360° vending da vi kort efter starten angiveligt havde generet en anden båd ved at undlade at falde bag om den i tide.

Alligevel rundede vi topmærket blandt de første 10 både. Visione var kommet godt af sted og lå blandt de førende, da vi satte spiler ud af fjorden.

Ved 2. mærke blev vi generet voldsomt af en 54’ tysk båd som ikke ville give os tilstrækkelig med plads ved mærket. Dette medførte at vores bom berørte ham ved mærkerundingen uden at det medførte væsentlig skade på vores båd. Protestflaget på begge både blev hejst.

Efter mærkerundingen kom et kort stykke med halvvindssejlads, hvorefter vi igen bommede og satte spiler på vej ud af fjorden. Og sikken tur. Mens vi langsomt halede ind på Visione loggede vi op til 15 kn alt mens bygerne kom med vindstød op til 28 kn.

Atter en bomning og vi nærmest fløj de sidste 5 mil forbi Kalkgrunden fyr ud til Middelgrunden vest for Kegnæs mens bygerne kom i én lang perlerække med vindstød tæt på 30 kn.

Checkstag fangede jernbøje - mast falder

Desværre kom en Swan 56 More Chaos galt af sted da deres checkstag fangede den store jernbøje på næstsidste mærkerunding. Dette medførte at deres Kulfibermast nærmest blev splittet ad på langs hvorefter de måtte udgå og humpe for motor til Sønderborg for at undgå at masten faldt ned.

Ca ½ sm fra østkardinalen ved Middelgrunden så vi en særlig kraftig byge nærme sig.

Vi kunne også se at bådene bag ved os begyndte at ”falde” som fluer med spilerne flagrende vildt i vinden uden mulighed for at få dem ned.

En hurtig beslutning og vi bjærget spileren i løbet af mindre en 1. minut, lige tids nok til at undgå at vælte og dermed dele skæbne med alle de andre både omkring os, deriblandt Visione som led den kranke skæbne at deres mast brækkede under dæk i bygen.

Lige efter Swan 56

Vi klarede os hurtigt rundt om bøjen som vi runder som 3. båd. 1½ time senere krydser vi mållinien som 3. båd lige i hælene på Swan 56, Chrilla.

Episoden ved mærkerundingen medførte flere protester som det tog 3 nervepirrende timer før vi kunne konstatere at vi havde vundet protesten og dermed vundet 3. sejlads.

Slutresultatet blev at vi igen vinder gruppe A mens Elan igen vinder gruppe B. Denne gang bare med den forskel at vi slår Elan generelt  og dermed får en første plads. Med lige mange point vinder vi stævnet idet vi placeres os som nr. 1 i sidste sejlads og dermed vinder den eftertragte pokal for 3. gang.

En stor tak til besætningen som viste stor ”rettidig omhu” da vi nåede at bjerge spileren i tide og dermed heller ikke havde havarier trods den hårde vind.

Sejlerhilsen

Erik Berth

Swan 45 viste de rød-hvide-farver godt i Tyskland.

Quantum-storsejl og North Sails-fok...

content-loader
content-loader
content-loader