Gå til hoved-indhold
OlieforureningTur
Risikoen for at møde dette syn, faldt med 32 procent fra 2008 til 2009. Foto:Igor Golubenkov

Olieforurening i danske farvande faldet med 32 procent

Intensiv overvågning af danske farvande er sandsynligvis årsagen til, at antallet af anmeldte olieforureninger faldt med 32 procent, fra 2008 til 2009.

Af katrine bertelsen |

I 2008 var der 527 anmeldelser af olieudslip. I 2009 var tallet faldet til blot 359.

Olieudslip fra skibe faldt med ti procent. Fra 168 bekræftede udslip i 2008, til 151 udslip i 2009. Olieudslippene omfattede både mineralsk, vegetabilsk og animalsk olie.

Det fremgår af årsrapporten om olieobservationer og forureningsbekæmpelse i danske farvande, som Søværnets Operative Kommando netop har offentliggjort.

Flere satellitbilleder

Ifølge årsrapporten er den sandsynlige årsag , at overvågningen af de danske farvande er intensiveret. Hjælpen kommer blandt andet fra flere satellitbilleder, der gør det nemmere at udpege et større antal olieforureninger.

Søværnets Operative Kommando fik  i 2009 stillet 571 satellitbilleder til rådighed af EU's maritime organisation, European Maritime Safety Agency.

Hjælp fra fritidsejlere

Desuden har de mange fritidssejlere, som har meldt sig som frivillige havmiljøvogtere, en vigtig forebyggende effekt. Ved årets udgang var næsten 11.000 sejlere tilmeldt som havmiljøvogtere gennem SOKs kampagne STOP OLIEN.

Lederen af operationsrummet i Søværnets Operative Kommando, kommandørkaptajn Arne Mikkelsen, siger.

"Jo tidligere vi får en anmeldelse af en mulig olieforurening, des mere effektivt kan vi bekæmpe olien. Desuden kan vi bedre identificere skibet, der har spildt olien, så skibet kan blive retsforfulgt".

Kilde: SOK

Du kan downloade hele SOKs rapport som PDF.

forsvaret.dk/SOK/Nationalt/Havmiljoe

Sejlsportsligaen starter sæsonen ud med nye både og regler

Med få dage til sæsonstart for de danske ligasejlere, er der for alvor travlt i Lynæs Havn, hvor sæsonen skydes i gang lørdag den 25. maj. De spritnye J/70'ere er klar og det samme er et nyt regelsæt, for at få den danske liga på samme niveau som de udenlandske ligaer.

Afstemning

Hvor tit træner du din fysik?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Links til andre sites