Gå til hoved-indhold
Sådan produceres et 3DL-sejl, der kan ses på Både i Bella. Foto: Northsails.dkUdstyr
Sådan produceres et 3DL-sejl, der kan ses på Både i Bella. Foto: Northsails.dk

3D kontra 2D-sejl -hvad er forskellen?

Mens forskellen mellem de generiske begreber ”3-dimensionel” , længde + bredde + dybde og "2-dimensionel" længde + bredde, er relativt let at forstå, så er forskellen mellem 3-dimensionelle og 2-dimensionelle sejl lidt mere kompliceret, fortæller North Sails.

Af Troels Lykke |

Sejlet i sig selv har en ubetydelig "dybde" pga. tykkelsen af sejldug eller det laminat, hvorfra det er lavet.

Men når sejlet fyldes med vind antager det sin 3-dimensionelle form ... eller "flyvende form." Det fortæller Jesper Feldt fra North Sails. 

Sejl designere arbejder hårdt på at definere den bedste facon for et bestemt sejl, og sejl trimmeren arbejde meget hårdt for at nå den rigtige form og facon på vandet. Det er i forsøget på at nå den ønskede flyvende form, at forskellen mellem 3D og 2D sejlkonstruktion for alvor bliver markant.

2D sejl konstruktion
Den traditionelle sejlkonstruktion er enten at sy eller lime 2-dimensional segmenter (paneler) sammen af vævet eller lamineret materiale for at lave et sejl.

Ved hjælp af en metode kaldet "Broad seaming," får de horisontale kanter af panelerne en kurve, så når det samlede sejl kommer under tryk af vinden, vil det antage en bestemt flyvende form.

Essensen i 2D-segmenter er at efterligne en 3D-form. Dette er sådan sejl er blevet produceret i hundreder af år, og sådan alle 2D sejl stadig laves i dag.

3D sejl konstruktion
En mere moderne metode til at forme et sejl er at laminere det på en fuld-størrelse 3-dimensionelle form, hvor sejlet får den præcise flyvende form, som det vil få, når man sejler, fortæller Jesper Feldt videre. 

Det resulterer i, at sejlet får en glat og ensartet facon i alle retninger og at belastninger i sejlet bliver distribueret mere effektivt. Kun North 3D sejl (3DL eller 3Di) fremstilles i fuld størrelse 3D forme (Moulds) ved hjælp af en patenteret proces.

Nedenfor er en række eksempler, der illustrerer den væsentlige forskel mellem 3D og 2D konstruktion.

 
North 3DL og 3Di sejl er de eneste sejl i verden, der er fremstillet 3-dimensionelt ALLE andre sejl er fremstillet 2-dimensionelt.

2D sejlene kan fremstilles så de visuelt ligner et North 3D sejl, men det er kun North 3D sejl som støbes 3-dimensionelt og dermed "fødes" med alle de fordele som 3D har i forhold til en 2D proces.
 
En anden vigtig forskel mellem 3D og 2D sejlkonstruktion kommer fra den unikke thermo formende proces North anvender i fremstillingen af 3D sejlene.

Efter lamineringen er afsluttet, anvendes vakuum og varme på laminatet, mens det stadig er på formen.

Varmen og trykket er ikke blot for at styrke limning i laminat, men de bringer også laminatet tættere til formen i en proces, der på en måde ligner krympefolie.

Denne patenterede thermo-formende metode betyder, at faconen på North’s 3D sejl er mere præcis og nok så vigtigt mere gentagelig end faconen på et 2D, som er fremstillet ved hjælp af andre sejlmageres tekniker og metoder. 

content-loader
content-loader
content-loader