Gå til hoved-indhold
Europajolle ud for Fredericia sidste år. Foto: Søren JohnsenKort Nyt
Europajolle ud for Fredericia sidste år. Foto: Søren Johnsen

Novemberkulde varsler dansk isvinter

Våd vintertræning får ringe vilkår. Den usædvanligt tidlige kulde kombineret med kraftig blæst øger nemlig sandsynligheden for den første danske isvinter i 14 år.

 

Af Troels Lykke |

Den første danske isvinter i 14 år kan muligvis blive en realitet i løbet af den kommende måned eller to. Det spår to danske vejr- og klimaeksperter.

»I kraft af den tidlige kulde og den megen blæst er der i princippet lagt i ovnen til en dansk isvinter,« siger Jens Hesselbjerg Christensen, der er forskningsleder ved Danmarks Klimacenter.

Isbrydere om 2-3 uger

Flemming Vejen, der er seniorrådgiver ved DMI og Danmarks nok førende isvinterekspert, supplerer:

»Der skal måske bare to-tre uger mere til med streng kulde, før isbryderne må i aktion.«


Det er først og fremmest den vedvarende novemberkulde, der gør det. Allerede for en halv snes dage siden tog temperaturen et ordentligt dyk og har siden stort set ikke bevæget sig over frysepunktet, skriver berlingske.dk.

Dertil kommer den kraftige blæst, der satte ind i går, og som først ventes at slippe sit tag over Danmark på fredag. Hård frost i kombination med kraftig blæst køler nemlig farvandene omkring Danmark ned med stor hast.

1,5 til 2 grader i vandet


I går lå havvandstemperaturerne omkring Danmark typisk mellem 4 og 6 grader, men allerede i morgen ventes de ifølge DMIs prognoser at være faldet med 1,5 til 2 grader.

Og endnu køligere ser det ud, hvis man dypper tåen i Isefjorden nær Holbæk. Her viser prognosen nemlig, at havvandet vil være kølet helt ned på 0 grader i morgen ved middagstid, hvorefter havisdannelsen må forventes at sætte ind i farvandet.

Kilde. Berlingske.dk

content-loader
content-loader
content-loader