Gå til hoved-indhold
Præsident for IODA (International Optimist Dinghy Association), Peter Barclay (tv) med 2011 Optimist Worlds kommitemedlem Peter Dawson med den kuriøse Optimist med vingesejl. Til højre den klassiske Opti. Foto: Terry Nicholas.Udstyr
Præsident for IODA (International Optimist Dinghy Association), Peter Barclay (tv) med 2011 Optimist Worlds kommitemedlem Peter Dawson med den kuriøse Optimist med vingesejl. Til højre den klassiske Opti. Foto: Terry Nicholas.

Optimist med AC vingemast

America’s Cup sejlere har udstyret en Optimistjolle med toppen af vingemasten fra A-klasse katamaran.

Af katrine bertelsen |

Det er tit sådan, at den teknologi som Americas Cup udvikler bliver overført til almindelige sejlbåde. Det 34. Americas Cup skal sejles med katamaraner, så hvad er mere naturligt end at se, om nogle af teknologierne kan bruges andre steder.

Ideen til vingemast på en Opti opstod da Mike Drummond, en af ORACLE Racings designere talte med nogle 470-sejlere i Wakatere Boating Club, New Zealand.

”De går altid og bygger om på deres både og surfbrædder,” fortæller Mike Drummond, ”og topsektionen på A-klasse katamaranens vingesejl passer temmelig præcist med størrelsen på en Opti-rig, og var nem at tilpasse jollen.”

Den nye rig er ikke blevet prøvet mod andre optimister endnu, men trykket i riggen ligger en smule længere fremme end med en almindelig Opti-rig, så båden har mindre pres på roret.

Vingesejlet er næppe godkendt af klasseorganisationen, men er et godt eksempel på, hvordan de teknologiske landvindinger også kan bruges.

Optimistjollen blev designet i 1947 af Clark Mills. Klassen er repræsenteret i mere end 126 lande med over 130.000 både registreret.

Læs mere her: www.oracleracing.com/blog/wing-technology-trickles-down-to-youth-sailors_706

Den er da kæk. Måske en producent kunne have lyst til tage den ide op?

content-loader
content-loader
content-loader