Gå til hoved-indhold
Der ligger en travl sæson foran de danske 505-sejlere. Foto: Christophe FavreauKapsejlads
Der ligger en travl sæson foran de danske 505-sejlere. Foto: Christophe Favreau

Koldt forår for 505-klassen

Vintertræningen har bogstavelig talt været lagt på is for 505-sejlerne i Danmark. Det rådes der bod på, med et væld af stævner verden over, med dansk deltagelse.

Af katrine bertelsen |

Da 505 klassen sejles både nord og syd for ækvator er der fuld gang i stævnerne året rundt, men for de danske sejlere starter sæsonen først rigtigt nu.

Den Europæiske sæson gik i gang allerede i midten af  januar med det første ”Ski et voile” stævne i Antibes (altså et stævne hvor resultatet afgøres af en kombination af evnerne til at sejle og stå på ski!) – det lykkedes dog ikke nogen danske besætninger at få gravet båden fri af sneen herhjemme. Det skriver Tom Bojland.

To danske både til VM i Australien

Årets første store stævne er VM på Hamilton Island i marts i Australien, to danske besætninger deltager her i det 100 både store felt.

Nicolaj & Henrik Buhl der ved VM sidste år flere gange var med helt fremme samt Jan Saugmann & Morten Ramsbæk der vandt VM sidste gang det var ”down under” i 2007

Træningsforholdene op til VM har jo mildt sagt været lagt på is for de danske besætningers vedkommende. Den eneste formildende omstændighed er, at de tyskere der kan forventes at blande sig i topstriden, har haft samme elendige forhold.

Europa Cup i Cannes

For de besætninger der ikke er til VM, starter sæsonen med et tune-up stævne i San Bartholomeo i Italien ugen før påske og derefter direkte videre til den første afdeling af Europacuppen der sejles i Cannes. Her forventes det bl.a. at Tom Bøjland & Anders Friis er med fremme i feltet.

I løbet af foråret arrangeres en træningslejr i Hellerup

Europa Cup på Gardasøen

Næste større stævne er den traditionsrige anden afdeling af Europacuppen der sejles i starten af juni i Riva på Gardasøen. Her er bådene fra VM tilbage i Europa igen og Jan Saugmann & Morten Ramsbæk samt Jørgen & Jacob Bojsen Møller, der må formodes at have bygget deres nye båd færdig på dette tidspunkt, er blandt topfavoritterne.

Europa Cup til Kieler Woche

Derefter er det tid til 3. afdeling af Europacuppen der i år sejles under Kielerugen. Igen må Saugmann/Ramsbæk og Bojsen Møller dele favoritværdigheden med et par tyske både.

DM i Vallensbæk

I august sejles det danske mesterskab i Vallensbæk – der forventes et større felt da DM lægger op til EM der sejles kort tid efter, og vi kan derfor forvente at de bedste tyske og svenske besætninger vil lægge vejen forbi Køge Bugt. Spørgsmålet er om det skal lykkedes for Saugmann/Ramsbæk at bryde Bojsen Møllers DM sejrsrække – brødrene har vel nok vundet DM i 505 jolle sådan ca. 40-50 gange!

EM og Europa Cup finale

I september sejles så EM der også tæller som 4. og sidste afdeling af Europacuppen – dette finder sted i Malcesine i Italien. Der forventes langt over 100 både og også mange danske joller på linien.

Derefter er det tid til den årlige Harboe Cup – denne gang i jubilæumsudgave. 

Den tekniske udvikling i klassen

Det store hit de sidste par år har været indførelsen af de automatiske dobbelte spilerstage systemer samt mulighed for at trimme vanterne, ikke bare vertikalt men også horisontalt. Dertil kommer, at der også bliver eksperimenteret en del med sværdstørrelser samt rig setup (enkelt eller dobbelte spreaders) osv.

Selvfølgelig er der en løbende udvikling af det optimale sejldesign – her må vores egen Boisen Møller One Design for nuværende være den absolut førende på verdensmarkedet. Ved seneste VM i august sejlede syv besætninger ud af top 10, med danske sejl.

Med sejlerhilsen Dansk 505 Jolle Klub

Links:

VM kan følges her fra den 22.3.2011: www.505worlds.com

content-loader
content-loader
content-loader