Gå til hoved-indhold
Den ene af Holbæk gamle beddinger kan tage skibe op til 120 tons. Foto: maritimedanmark.dkHavne
Den ene af Holbæk gamle beddinger kan tage skibe op til 120 tons. Foto: maritimedanmark.dk

Holbæk Gamle Havns Beddinger bevares

Efter fem års kamp er det lykkedes Foreningen Holbæk Gamle Havns Beddinger at indgå en aftale med Holbæk kommune, om at bevare byens to unikke beddinger og drive dem videre i ti år.

Af katrine bertelsen |

”Vi er utroligt glade for, at det endelig er lykkedes at bevare beddingerne og få en aftale med Holbæk kommune. Vi har kæmpet hårdt for sagen i mere end fem år, så der er god grund til at fejre resultatet”, siger Merete Ettrup, som er en af de frivillige, der leder foreningen Holbæk Gamle Havns Beddinger. Det skriver maritimedanmark.dk

Aftalen sikrer, at både havnens store bedding og den lille bedding kan fortsætte. En del af den stolte træskibstradition og dermed hele byens kulturhistorie er nu sikret for fremtiden.

De to beddinger bidrager også til at bevare den ekspertise og viden, der findes i byen i forbindelse med at arbejde med træskibe. Og de vil give beskæftigelse til lokale håndværkere, maskinkyndige og bådebyggere.

Både på 120 ton

Holbæks beddinger er nemlig unikke. Den store bedding kan tage skibe op til 120 tons. Det er der kun ganske få andre i Danmark, som kan.

Det betyder, at ikke alene den lokale træskibsflåde kan komme på land i Holbæk. Det kan andre store træskibe som tremastede Fulton eller større også.

I foråret var et andet af Nationalmuseets sejlskibe, galeasen Anna Møller oppe på Holbæks bedding for at få udført reparationsarbejde. Også færgerne i Isefjorden kan fortsat blive trukket op til vedligehold og eftersyn.

Mangler 5 millioner

Foreningen skal nu ud for at skaffe penge til at bygge reparationshal, værksteder og klubhus. Det handler om op mod 5 millioner kroner, som foreninger håber at kunne finansiere gennem bidrag fra fonde og lokale virksomheder. Bygningerne skal ligge på arealet lige nord for den store bedding.

Det er 73 år siden at skibsbygmester Anton Nielsen grundlagde Holbæk Skibsværft i 1938, og dermed begyndte den første af i alt 342 nybygninger af træskibe i Holbæk.

Kilde: maritimedanmark.dk

content-loader
content-loader
content-loader