Gå til hoved-indhold
Brad van Liew i mål. Båden Le Pingouin er feltets klart hurtigste båd. Foto: onEditionKapsejlads
Brad van Liew i mål. Båden Le Pingouin er feltets klart hurtigste båd. Foto: onEdition

Amerikaner igen bedst i Velux 5

Brad van Liew kom først på anden etape i Velex 5 Oceans, efter sejltur på 7.682 sømil. Turen tog 30 dage og 9 timer fra Sydafrika til New Zealand. Sejler mangler vand nu, skriver Ole Larsen.

Af ole larsen, randers |

For mig er det ikke den helt store overraskelse, at Brad van Liew kommer først i mål, hans båd Le Pingouin er feltets klart hurtigste båd, og han må siges derfor at være en klar farvorit til at tage den samlede sejr i sejladsen.

Det som jeg syntes er værd at lægge mærke til, er at på første etape sejlede han med en gennemsnitsfart på over 11 knob på et sted af kloden, hvor der er mest lettere vinde, men sejler kun 10,5 knob på den del af kloden som er berygtet for at det blæser rigtig meget.

Jeg synes, det er tankevækkende, at han ikke sejler hurtigere, og det undrer mig.

Polak overrasker positivt

For mig er den helt store positive og inspirende ting at polakken, Gutek, kan være så godt med.

Han drillede Brad, både i første og anden etape førte han i den første del af sejladsen, og igen her til sidst, kom han tæt på.

Præsis som på første etape, hvor han kom rigtig tæt på, men måtte sænke farten pga. flere sejl, der blev ved med at gå i stykker.

Jeg er sikker på, at han ville have ligget længere fremme, hvis han ikke havde haft alle de problemer - også med hans selvstyre.

Nord om New Zealand

Dette viser, hvor dygtig han er til at læse, hvad der sker med vejert, og hvor han skal være får at få det bedste ud af vinden. F. eks. valgte han at sejle på den modsatte side af New Zealand end de andre. Og det var lige ved at lykkes for ham at hente Brad. 

For den Candiske skipper, Derek, har det været en rigtig lang sejlads, for allerede i den første uge, gik der hul på hans vandtank, og hans watermaker gik i stykker. 

Siden da har han kun haft 1,5 liter vand per dag til at drikke og lave mad på, og da han manglede 600 sømil havde kun 4 varme måltider tilbage. Så Derek må være rigtig sulten, når han når i mål.

Chris tabte i starten

Chris, den engelske skipper er igen kommet bagud, der hvor han tabte mest var i de første 10 dage, hvor han gik den stik modsatte vej i forhold til hans konkoranter. 

Derefter har det været en lang kamp for at komme tilbage i løbet. I den sidste uges tid har han haft svært ved at holde strøm og lade hans batterier, det er derfor, han har valgt en rute tæt ved land, hvis han skulle midste al strøm og bliver nød til at gå i havn hurtigt. 

Brad og familien i New Zealand.

www.velux5oceans.com

Stilling lige nu

Brad i mål

Gutek i mål

Derek er 201 sømil fra mål

Chris er 1076 sømil fra mål

Belgier udgaaet.

Mange sejlerhilsener

Ole Larsen

content-loader
content-loader
content-loader