Gå til hoved-indhold
Her er det gjort helt efter bogen. Fortøjning for og agter, og to spring til at holde i længderetningen. Foto: danskbavariaklub.dkUdstyr
Her er det gjort helt efter bogen. Fortøjning for og agter, og to spring til at holde i længderetningen. Foto: danskbavariaklub.dk

Sådan fortøjer du sikkert

Vinterstorme kan komme med fuld styrke, og så er det rart at vide, at båden bliver på sin plads. Læs her, hvordan du fortøjer rigtigt og undgår skader på båd og mole.

Af katrine bertelsen |

Det er ikke svært at fortøje en båd. Men der visse måder som det er godt at følge, for at undgå skader på båden. Men de færreste tænker på, at der også kan komme skader på mole eller flydebro, hvis opgaven ikke er løst korrekt.

“I kraftig vind og sø kommer både med slæk på fortøjningen i bevægelse. Dermed udsættes både udriggere, pullerter og beslag for store kræfter”, siger Åge Wee fra Wee Marine i Norge. ”De fleste tænker på båden, men moler og flydebroer kan også blive beskadigede.”

Åge Wee har nogen tips, som gør fortøjning af båden sikker, og som samtidig sparer dig for problemer med molerne:

  • Der skal være stræk-aflastere (gummidæmpere) på fortøjningslinerne. På den måde undgår man et kraftigt træk på linen, der kan skade båd og mole ved hård sø eller vind.

  • Du ved aldrig hvornår uvejret kommer, eller hvilke andre påvirkninger båden kan blive udsat for. Hav altid fendere på, ind mod molen; en fender agter, en midtskibs og en forskibs.

  • Fortøjr altid som om det var dårligt vejr. En kort tamp i bov og agter, og et spring (langsgående fortøjning) er som regel nok, men to spring kan være nødvendigt, for at forhindre bevægelse i længderetningen.

  • Ved udriggermoler på 10-12 m længde bør man have to krydsende spring på hver side af båden.

  • I områder med tidevand bevæger flydebroer sig op og ned, så her skal der fortøjes nogenlunde stramt. For meget slæk på linerne, kan medføre slidskader på båd og mole. Fortøjning til fast mole skal derimod gøres med rimelig slæk på linerne, så båden kan arbejde op og ned i takt med tidevandet.

content-loader
content-loader
content-loader