Gå til hoved-indhold
Tur

Drab i Aden Bugt måske beordret fra land

Drabet på fire amerikanske sejlere i Aden bugten rejser flere spørgsmål end der er svar. Var drabene en følge af den amerikanske flådes indgriben, eller blev drabene beordret fra land af andre pirater.

Af katrine bertelsen |

Fakta ligger fast. Der var 19 pirater ombord på s/v Quest.  De beordrede besætningen, Scott og Jean Adam fra Californien og Phyllis Mackay og Bob Riggle fra Washington, til at sejle yachten mod den somaliske kyst. Fire amerikanske flådefartøjer spottede og forfulgte dem.

To pirater kom om bord på missil destroyeren Sterett, og blev natten over. Næste morgen blev der affyret et missil mod det amerikanske krigsskib, og kort efter lød der skud fra yachten. US Navy seals bordede yachten, og tog 15 pirater til fange og dræbte to.

Beordret fra land?

Spørsmålet er, om sejlerne blev dræbt som følge af panik blandt piraterne, eller om det var koldblodige mord, måske beordret fra land. Forskellen er vigtig, da det kan have konsekvenser for de sejlere der allerede er i somaliske piraters varetægt, og for fremtidige gidsler.

Det er også stadig et mysterie hvorfor s/v Quest forlod de andre både, der deltog i en langturssejlads fra Phuket i Thailand, for at sejle alene over det indiske ocean.

Ny dagsorden

Efter den tragiske hændelse har repræsententer for flere somaliske pirater udtalt sig. To pirater pralede med at have beordret drabene.

”At slå gidsler ihjel er nu en del af dagsordenen,” sagde en anden pirat, der kalder sig Muse Abdi, og refererede til den dom på 33 års fængsel en pirat fik for et angreb på Mærsk Alabama. Dommen faldt blot to dage før drabene i Aden bugten på besætningen om bord på s/v Quest.

content-loader
content-loader
content-loader