Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Samatha Davies har en plan!
Kapsejlads
De mange fiskerbåde generede sejlerne i starten.

Ole Larsen update: Blive klogere på Vendee Globe

Ole Larsen, solosejler fra Randers, følger jordomsejlingen Vendee Globe. De 20 både er nu reduceret til 18, og allerede kort efter starten spiller taktikken en stor rolle.

Af Ole Larsen, solosejler |

Vendee Globe, 25.000 sømil alene – dig og din båd, – hvilket gør det til den mest udfordrende af alle havkapsejladser.

Den går for at være sejlsportens Mount Everest, og på trods af krise rundt i verden, stiller 20 både til start i dette års udgave. Allerede nu, efter de første to døgn siden starten i lørdags, har det ikke været kedeligt at følge med.

Flere tyvstarter

Sikke et superflot syn at se skipperne håndtere de store både helt alene ved start linjen før starten, og selvfølgelig ved selve starten.

Det at nogen af bådene tyvstartede, gør ikke den store forskel i en havkapsejlads på omkring 25.000 sømil, hvor der vil være ca. 3 måneder at hente det tabte i.

Der var i alt 5 skippere, der måtte tilbage hen over startlinien igen. At manøvre sig igennem feltet imod de andre sejlere kan godt være svært med den store 60 fods båd, men det gik fint for dem alle.

Hul i skroget

Allerede inden starten, måtte Bertrand Broc, vende tilbage til havn med et lille hul i skroget for at få det lavet, men heldigvis var det til at lave og han kom afsted igen hen over natten.

Det næste der skete var at Marc Gullemot, ombord på Safran, sejlede ind i noget, der lå under vandet. Han måtte hurtigt reducere farten med omkring 80% og sejle tilbage til havn.

I havnen kunne dykkere konstatere at skaderne på kølen var så store, at han ikke havde noget valg, andet end at udgå af sejladsen allerede inden den stort set var begyndt.

Hvor må det bare være frustrerende – al den planlægning, al den forberedelse, og så slutter det hele, inden det overhovedet startede. Men han var desværre ikke den eneste skipper, der måtte udgå indenfor de første 2 døgn.

Hård nat med forhindringer

Mange af skipperne skriver på Vendee Globe sejlads side, at deres 2. nat på vandet har været en noget hård nat med meget lidt søvn. De skriver at der ikke var megen tid til at sove i, fordi de skulle ligge og sejle uden om mange fiskeskibe. Og desværre skete det også for Kito de Pavant på Groupe Bel, at han sejlede ind i en fisker båd.

Det resulterede i at der kom et stort hul i skrog og dæk, en skade det er umuligt at sejle videre med.

Da jeg så billeder af båden, hvor jeg kunne se de store huller langs bådens ene side og se at bovspydet var væk, tænkte jeg også på det brag, der havde lydt, da det skete.

Forstil dig at sidde der og blunde lidt hen, og så pludselig blive vækket med det ryk og den larm fra sammenstødet.

Puh ha det må have været noget af en opvågning og igen, hvor jeg føler med ham. Et er at udgå fra en sejlads men at udgå så tidligt, det må ikke ske!!! ÆV!

Gutkowski sejler taktisk

Da jeg så at Zbigniew Gutkowski ville deltage, tænkte jeg: "superfedt", for jeg troede faktisk, at han var stoppet, for der har været meget stille omkring ham efter han blev nr 2 i Velux 5 Oceans i 2011.

Men dejligt at se han er med, jeg har stor respekt for ham som sejler, og jeg glæder mig til at følge ham her under Vendee Globe.

Jeg smilede lidt, da jeg opdagede, at han prøver lige nu at lave det samme som i Velux 5. Han sejlede noget længere ud i Atlanten lige efter de havde rundet nordvest-spidsen af Portugal.

Det var på den måde, han sidste gang sejlede forbi amerikaneren og op på førstepladsen.

Det er nu tvivlsomt, at han kommer helt op førstepladsen denne gang, da de både der ligger foran er meget, meget hurtige. Vejrforhold og meget mere skal jo også passe ind. Men lad os se hvad der sker.

De nyeste ligger forrest

Allerede nu er der kommet et lille hul imellem de første 5 både og resten af feltet. De 5  både er de nyeste i feltet og er mellem 1000 og 1500 kg lettere end de andre, så de kan sejle hurtigere.

Jeg er nu spændt på, om de så kan holde hele vejen rundt om jorden, det kan tiden kun vise.

Glæder mig til at følge sejladsen hele vejen rundt...

Mange sejlerhilsner fra Ole Larsen, Minitasat 650 solosejler, www.dansail.com

Følg sejladsen her: www.vendeeglobe.org

content-loader
content-loader
content-loader