Gå til hoved-indhold
Sejl
Søsyge - det ER slemt !

Lorenzen: Den værste syge ombord – søsyge

Søsyge kan få selv den mest hardcore sejler til at gå i land. Hvorfor opstår søsyge, hvad er symptomerne og kan man gøre noget for at undgå det.

Af Morten Lorenzen |

Mal de Mer, eller på dansk – søsyge – er en af de værste oplevelser man kan få på havet. Jeg har selv prøvet det et par gange, og kan skrive under på at det er en rigtig skidt oplevelse. Heldigvis har jeg fundet min egen løsning på problemet, som jeg deler med jer nedenfor. Håber også at I vil komme med jeres egne råd og erfaringer i kommentar feltet.

Dykkerlæge Henrik Staunstrup har følgende forklaring på fænomenet:

Søsyge opstår når hjernen oplever ubalance i balancesystemet. Balancen opretholdes ikke gennem en enkelt sans, men ved en kombination af tre sanser. Synet, balanceorganet og stillingssansen. Balanceorganet er et tredimmisionelt koordinatsystem, buegangene, i det indre øre, som kan registrere kroppens, specielt hovedets bevægelser i det rummelige plan.

Stillingssansen (proprioception) er evnen til, selv med lukkede øjne, at føle positionen af vore lemmer, deres bevægelse og retning. Fra sanselegemer i sener, muskler og led, sendes beskeder til lillehjernen om musklernes sammentrækningsgrad og spænding, senernes strækning og leddenes stilling.

Prøv at lukke dine øjne. Til trods for det kan du godt fornemme hvilken stilling din højre pegefinger er i. Bøj den og du ved hvormeget den bøjer, uden at du kikker. Det er stillingssansen. For at opretholde balancen skal to af tre virke. Når hjernen oplever forskellige impulser fra de tre sanser, impulser der er i konflikt med hinanden – så opstår søsygen.

Symptomer

Af en eller anden grund, er de fleste lidt flove over at mærke søsygen komme snigende. Derfor vil de ofte benægte at de er utilpasse, når de bliver spurgt.

Er man ansvarlig ombord på en båd, bør man holde øje med de sikre tegn på at søsyge nærmer sig. Eet af de første tegn er gaben. Når folk begynder at gabe ofte, er det et tydeligt tegn på at noget er galt. Herefter kommer hovedpine og kvalme, og så går det galt. Det værste her er, at når man først er nået til kvalme stadiet, er det ofte for sent at gøre noget ved det.

Når først kvalmen kommer, så kommer opkast uundgåeligt. Og som en underlig sideeffekt, så bliver den søsyge sejler ofte helt grøn i hovedet, hvilket kan hjælpe lidt på underholdningen for andre ombord, men absolut er et tegn på helvede er nær for “patienten”.

Er man nået til dette stadie, er hvile eneste mulige redning. Kan man falde i søvn, er der en chance for at man kan sove sig fra “sygdommen”.

Hvad kan man gøre

Kroppen reagerer fuldstændig som om man har en forgiftning. Det betyder at opkastning er den helt naturlige reaktion.  Her er hvad der virker for mig

1: Ingefær – jeg har altid ingefær bolsjer med mig, og det virker fortrinligt for mig. Ingefær findes i mange former, og det er blot at prøve sig frem.

2: Vand, vand og atte vand. Glem alt om the eller kaffe inden afgang. Drik masser af vand INDEN afgang, det hjælper. Er man først blevet søsyg er det vigtigt at drikke vand undervejs, da man ellers risikere at blive kraftigt dehydreret.

3: Spis noget – det kan virke ulogisk at skulle spise når man føler sig utilpas. Men at sejle på en tom mave er aldrig en god ide. En god grovbolle med tandsmør, og så nogle peanuts eller saltstænger virker.

4: Bliv oppe på dæk. Har man hang til søsyge, så bliv på dæk. At komme ned i kahytten kan ofte igangsætte den helt store søsyge.

5: Lad være med at sende sms, læse eller på anden måde lave noget hvor du skal koncentrere dig

6: Hvis du er blevet syg, så forsøg at lægge dig på ryggen i midten af båden, hvor bådens bevægelser er mindst.

7: Undgå udstødningsgasser og diesel lugt. At arbejde med motor og diesel i søgang, kan få selv den mest hærdede sejler til at kaste op.

8: Styr båden. At have en klart defineret, men simpel opgave, som at styre båden hjælper umiddelbart.

Medicin og mirakelmidler

Jo, der findes medicin der kan hjælpe sejlere inden de bliver søsyge. Udgangspunkter er at man skal tage medicinen INDEN man starter sin sejltur. Noget kan købes i håndkøb, mens andet kræver recept. I de fleste tilfælde har søsygemedicin dog en sløvende effekt, hvilket man skal være klar over.

Jeg har også set diverse armbånd, så skulle have en effekt. Hvis man tror på det, så kan det ihvertfald ikke skade at prøve disse virkemidler. Da søsyge er en form for mental ubalance, så er det givet at hjernen kan overbevises om at man ikke er syg. Så hvis man tror på noget, så har det ofte en positiv virkning på netop denne type ubehag.

Et vildt forslag som jeg ikke har prøvet kommer fra en kvinde som seriøst foreslår at man placerer en dusk persille lige over navlen. Hvis nogen ved om det virker, hører vi gerne fra dig.

Akupunktur og hypnose er også midler der foreslås, når svære søsyge tilfælde skal afhjælpes.

Hold jer ikke tilbage med gode råd og ideer – for søsyge skal bekæmpes, uanset midler ;-)

content-loader
content-loader
content-loader