Gå til hoved-indhold
En glad træner - verdens måske bedste?Sejl
En glad træner - verdens måske bedste?

Lorenzen: En fantastisk træner får guld

Victor Kovalenko, den 61 årige træner legende, modtog forleden The Australian Order for hans enorme indsats for sejlsport i Australien. Kunne det nogensinde tænkes at en dansk træner fik samme opmærksomhed ?

Af Morten Lorenzen |

Oprindelig kommer Victor fra Ukraine, hvor han var en del af det sovjetiske sejlerlandshold, først som Flying Dutchmann og 470-jolle sejler og senere som meget succesfuld træner.

Efter murens fald tog Victor imod et tilbud om at komme til Australien og træne – og har siden 1997 været en kæmpe succes for det australske sejlerlandshold.

Medalje-mageren

Der står en enorm respekt om Victor og hans evne til at skabe vindere. Igennem hans tid i det Australske system har han sikret dem 5 guldmedaljer og 3 bronze til OL, og ingen er i tvivl om at han har en stor del af æren.

Hans evner er magiske, og udover hans metodiske arbejdsmåder er hans evne til at arbejde med det mentale hos sejlerne legendarisk. 

Han kan få det bedste ud af enhver sejler, der selv vil være med. Han behandler ingen ens, alle får ”særbehandling” og han forstår præcist hvad der skal til for at få dem til at lykkes.

Én af Victor´s hemmeligheder er at han tænker ”ud af boksen”. Han finder konstant på nye træningsmetoder og gør selv den mest kedelige træningsdag interessant. 

En anden væsentlig årsag til hans succes og den respekt der er omkring ham, er hans fokuserede stil. Der er kun én vej, og det er fremad. Alle ressourcer skal være fokuserede på at skabe resultatet. 

Victor´s kommitment er man aldrig i tvivl om, og en sejler der vil fremad kan mærke hvis træneren også er kommittet, og så kan store ting ske.

470-guru

Victor er i dag Head Coach i Australien, men hans store passion er 470´eren, som efter hans mening er den allersværeste jolle at vinde OL i. 

Jeg har personligt mødt Victor flere gange, og altid har det været en oplevelse at møde ham. Hans indsigt, intensitet og behagelige væsen har været en inspirationskilde. 

Da Danmark var vært for VM i 470 i Rungsted for nogle få år tilbage var Victor på Rungsted havn i ugevis. Det var fabelagtig at se en kapacitet som ham, som i den grad var ydmyg overfor sine opgaver og konstant stod til rådighed for sejlerne, og som samtidig havde overskud til at dele ud af sine observationer og erfaringer til andre sejlere og den danske event organisation.

En helt igennem behagelig sejler og træner, som var bevidst om sin opgave og som havde 100% respekt omkring sig.

Danske venner

Victor han mange venner i Danmark, og flere har igennem tiden forsøgt at få ham til at flytte til landet, og tage tjansen med at træne danske OL sejlere. Det sker aldrig, da han er faldet utrolig godt til i Sydney, hvor han idag lever med sin familie.

Men flere danske sejlere har igennem tiden benyttet sig af Victor´s råd, bla nogle af landets bedste Drage sejlere, som er blevet coach´et af ikonet Victor.

Kunne det ske i Danmark

Der har endnu aldrig været en dansk træner som har opnået hvad Victor har opnået. Men vi har træner kapaciteter som har skabt store ting, ingen nævnt ingen glemt. 

Kongehuset deler sjældent medaljer ud til sejlere, og der er vist aldrig blevet tildelt en træner en sådan anerkendelse. 

Men trænere er en forudsætning for at noget stort kan ske, det er ikke nok med talent og flid, der skal mere til i dagens sejlerverden. 

Victor er en rollemodel, og han vil med stolthed bære The Australian Order, tildelt ham af Dronningen af England i forbindelse med hendes jubilæum. Tillykke Victor, det er meget fortjent ;-)

content-loader
content-loader
content-loader