Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Der findes 17 hajarter i Danmark

Den mest almindelig haj herhjemme er pighaj. Der findes 466 hajarter i verden.

Af Troels Lykke |

Haj derinde! Hvilke arter af hajer har vi i de danske have, og bliver der flere af dem? Og er der mon nye arter på vej hertil – måske på grund af klimaforandringer?«

Sådan skriver Peter til Spørg Videnskaben. Han er en ivrig dykker og vil derfor gerne høre, hvilke typer af hajer han kan møde i dybet rundt om i de danske farvande.

Vi dykker ned og finder svar hos Peters navnebror - med efternavnet Rask Møller - på Statens Naturhistoriske Museum.

Det viser sig faktisk, at 17 ud af i alt 466 arter hajer holder til i vores hjemlige farvande; endda også verdens næststørste haj - brugden, der kan blive 12 meter. Det skriver videnskab.dk

Denne spidssnudede gigant er en fredelig plankton-spiser. Det gælder i øvrigt også dens 'storebror', hvalhajen, der er verdens største fisk.
 
Hajerne foretrækker frisk og salt havvand

Den mest almindelig haj herhjemme er pighaj.
»Men både den og sildehajen er blevet mere sjældne. Heller ikke gråhajen og den småplettede rødhaj ser vi særligt ofte«, forklarer Peter Rask Møller, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Generelt har bestandene af hajer det ikke så godt herhjemme, for de fleste hajer bryder sig ikke om brakvand, så de trækker ikke ind i de indre danske farvande. Desuden fanges for mange af dem i net og på liner.

»Mange hajer kommer op som bifangst. Derfor vil vores nye anbefaling være, at alle bruskfisk, bl.a. hajer, skal smides levende ud igen,« siger Peter Rask Møller, som står i spidsen for det store Atlas-projekt, hvor hele den danske fiskebestand bliver kortlagt, skiver videnskab.dk i en interessant artikel.

Danske hajer:

- pighaj
- blåhaj
- brugde
- gråhaj
- glathaj
- stjernehaj
- småplettet rødhaj
- storplettet rødhaj
- ringhaj
- sorthaj
- grønlandshaj
- rævehaj
- hammerhaj
- seksgællet haj
- trekanthaj
- havengel

content-loader
content-loader
content-loader