Gå til hoved-indhold
NorDac Radiandug. Her ses tydeligt den helt lige Warp tråd, der holdes på plads i en tætvævet konstruktionUdstyr
NorDac Radiandug har en helt lige Warp tråd, der holdes på plads i en tætvævet konstruktion med fill-trådene.

North Sails tilbyder ny stærk Radian-dug

North Sails har med Radian dugen en ny vævet polyesterdug, som er meget stabil i Warp-tråden. - Vi tilbyder derfor radialskårede sejl med uset høj stabilitet i belastningsretningen, siger Mads Christensen.

Af Troels Lykke |

Radian, der findes som NorDac til tursejlere og Olympic til kapsejlerne, er nu testet i to sæsoner til såvel storsejl som forsejl med gode resultater. 

Uanset hvor godt man kan teste med forskelligt testudstyr og planlægge med design programmer, er det på vandet over en periode, at en dug skal vise sin kvalitet, og resultaterne har været rigtig gode fortæller North Sails, som minbaad.dk har besøgt i Allerød. 

Velegnet til rullesejl
 
Radian er nøjagtig så robust, som North Sails havde håbet, og har vist sig som et godt alternativ til forskellige laminatduge, ikke alene hvad angår styrke og formstabilitet, men også fordi at Radian som en vævet polyesterdug er mere modstandsdygtig over for slid, UV og fugt.

Mads Christensen fra North Sails, forklarer til minbaad.dk:

-Radian er jo vævet Dacrondug og derfor kan den ”ånde” modsat en laminatdug. Det gør eksempelvis Radian rigtigt god til rullesejl, da sejlene ikke så let bliver jordslået af fugt, 

Patent for to år siden

Igennem rigtig lang tid har sejlmagere og dugfabrikanter arbejdet på at udvikle en dug med meget høj warp stabilitet. 

Anstrengelserne har af en lang række forskellige årsager ikke været kronet med succes, før North Sails’ egen dugfabrik for to år siden tog patent på en helt speciel vævemetode, der kunne sikre en meget stabil Warp. Med denne teknologi i ryggen, blev Radian lanceret.

Sejldugen, der produceres hos North Sails i Milford, Connecticut, USA, er vævet med kraftige Warp tråde,, som man under vævningen holder et stort tryk på, mens filltrådene via forbehandling lægger sig som et ”gitter” omkring warpen. 

Det betyder, at sejlene ikke som ved almindelig vævet polyester dug, hurtigere bliver for dybe, fordi trådene ikke er ”forstrukne” og derfor giver sig.

Olympic til kapsejlerne
 
Sidste år introducerede North Sails så Radian Olympic, som er en variant af Radian med en hård finish, som gør dugen specielt velegnet til brug på kapsejladsbåde, der ikke må bruge mere eksotiske laminatsejl, såsom Drage, Folkebåd, X-99, Luffe 37, Scan-Kap og BB10.

- Vi har solgt rigtigt godt af Radian-Olympic dugen, blandt andet storsejl til X-99 klassen. Sejlet holder sin facon bedre end normal dacrondug hvilket har stor betydning, når et pust rammer båden..

Radialskåret

Et radialt konstrueret sejl er kendetegnet ved at der indgår mere dug og flere arbejdstimer i produktionen, fordi man ”drejer” dugpaneler, så de altid placeres optimalt i belastningsretningen. 

- Det gør naturligvis sejlet noget dyrere end et sejl med vandrette baner – det såkaldte crosscut - men man får også et sejl med større formstabilitet og markant længere levetid, forklarer Mads Christensen.

Elektronisk mikroskop foto af NorDac Radiandug. Her ses tydeligt den helt lige Warp tråd, der holdes på plads I en tætvævet konstruktion med fill trådene.

 

 

content-loader
content-loader
content-loader