Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Arkivfoto med Farr 30, der findes 15 af i Sverige, mens Danmark har to.

Svensk invasion af Farr 30 i Race-Rigtig i Rungsted

Vi taler med Martin Strandberg, en af otte Farr 30-skippere, som sejler Race-Rigtig. Bådene havde kollisioner i hårdt vejr lørdag. Farr 30 koster fra 220.000 kr. Følg dagens tre sejladser live.

Af Troels Lykke |

En Farr 30 vejer 2,2 ton, er 3,08 meter bred og kan sagtens trailes efter en bil. I Sverige er det i hvert fald lovligt, forklarer 38-årige Martin Strandberg, der til dagligt er North Sails sejlmager i Malmø.

Men det skal ikke handle om sejl, for Martin Strandberg, der lige nu fører blandt de otte Farr 30ere i KDYs sejlads Race Rigtig, er utrolig optaget af bådtypen, som der findes 200 af i verden.

15 aktive i Sverige

I Sverige er der nu femten aktive, der findes flest i Stockholm, men også i Halmstad og Malmø findes den hurtige bådtype, der let planer.

- På kryds går den 6,6 knob, mens den virkelig planer hurtigt på læns, i går i 20 knobs vind, planede vi 16 knob. Båden vinder mere og mere frem i Sverige, men jeg kan også se at der findes to danske Farr 30-besætninger, da jeg tjekkede websejler.dk, siger Martin Strømberg til minbaad.dk.

I år har Strømberg og mandskab vundet Gotland Rundt overalt efter den svenske handikap-regel SRS. Ni Farr 30ere deltog i Gotland Rundt blandt 180 både.

Fås fra 220.000 kroner

Om Farr 30eren siger svenskeren videre rosende:

- Det er en mere vellykket konstruktione end Farr 40eren, da Farr 30eren er lavet så den planer hurtigere. I Frankrig og i Italien findes mange brugte Farr 30ere og de koster kun fra 220.000 til 260.000 kroner. Og det ER bare sjovere at sejle entype end det handicap-sejlads. Entypesejlads er rigtig idræt.

Bådens besætning må maksimalt veje 525 kilo, hvilket svarer til 6-7 personer.

Om hvorfor der er mødt en hollandsk Farr 30-besætning og syv svenske hold op til Race-Rigtig, siger Martin Strømberg.

- Vi vil vise danskerne hvad båden kan og så er vi i forhandlinger med KDY om at holde VM næste år i Danmark, siger sejleren, der nu tager på vandet.

I går sejlede to Farr 30ere sammen og begge måtte udgå. Vi hører også at Lars Ive i en Xp38 er involveret i en kollision i lørdagens sejlads.

Følg live

Søndagens sejladser kan følges live her:  www.sportsxstream.com/racerigtig2013/

Farr 30 klassen håber på at KDY vil være vært ved deres VM.

content-loader
content-loader
content-loader