Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Paul Elvstrøm, tv., står her sammen med Paul Cayard.

Paul Elvstrøm fylder 85 år

Den murer-uddannede knægt forvandlede sejlsport fra at være en hobby for de velhavende til en interesse og en sport for alle danskere i en tid, da midlerne var få, skriver BT.

Af Troels Lykke |

Paul Elvstrøm fra Hellerup er kåret som det 20. århundredes største sportsmand af Danmarks Idræts-Forbund i 1996.

Elvstrøm er repræsenteret på Det Olympiske Museum i Lausanne og i besiddelse af den olympiske orden i bronze. Den kan han stable oven på de fire OL-guldmedaljer fra legene i 1948, 1952, 1956 og 1960.

Han konkurrerede i sin karriere i ni ganske forskellige bådtyper og blev verdensmester i otte af dem.

Paul Elvstrøm er udvalgt til både idrættens Hall of Fame og til Kulturministeriets idrætskanon, naturligvis. Og man aner ikke engang, hvor man i dag skal begynde for at forklare helt unge mennesker, hvorfor Paul Elvstrøm får alt andet i dansk idræt til at blegne.

13 verdensmesterskaber

Alt guldet fra OL og de 13 verdensmesterskaber er et logisk sted at begynde, når man vil portrættere den største sejler, verden har set. En sejler, der i sin egen sport nåede så voldsom anerkendelse, at han til sidst oplevede, at modstanderne bukkede for ham, skriver bt.dk.

Den murer-uddannede knægt forvandlede sejlsport fra at være en hobby for de velhavende til en interesse og en sport for alle danskere i en tid, da midlerne var få. 

I kælderen i Hellerup trænede Elvstrøm som en rasende, så han med hele kroppen kunne hænge uunderstøttet i et kvarter ude på vandet - mens konkurrenternes mavemuskler lige kunne magte et minut.

Ramt af Parkinsons syge

Han havde ringere held med at håndtere presset, som var evigt forbundet til sejleren, der altid skulle vinde alting.

Han besvimede et par gange i sin båd, for perfektionisten krævede så megen koncentration af sig selv, at han ikke kunne klare alle forstyrrelserne væk fra vandet. Det ødelagde lysten til sporten, blandt andet under OL i 1976 og 1980.

Han genfandt lykkeligvis lysten senere, og man fik en rørende afsked under OL i 1988, da den dengang 60-årige Elvstrøm sammen med sin datter Trine fik en 15. plads ved OL.

Kilde: bt.dk

Paul Elvstrøm.

 

content-loader
content-loader
content-loader