Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Ødelagt båd i Ishøj. Foto: Jakob Nybroe

Topdanmark: Skader på både er værre end i 1999

Orkanen kommer alene til at koste Topdanmark 5 - 10 mio. kroner. - At orkanen startede i syd overraskede mange, siger Sven Holmbo fra Topdanmark. Sunket båd er forsvundet i Frederikssund.

Af Troels Lykke |

Det er nu det er godt at have en kaskoforsikring på sin båd, hvis den ligger på bunden i havnen eller hvis den er væltet.

For der er mange ødelagte både efter orkanen i mandags. Tallet har vi ikke, men måske er der tale om flere hundrede ødelagte både i Danmark. Derfor bliver der rigeligt med jobs til værfterne fra nu af.

Alene Topdanmark har 40-50 både, som de nu skal forholde sig til, fortæller Sven Holmbo, chef for Topdanmarks bådafdeling til minbaad.dk.

Da vi taler med ham er han i Ishøj, hvor der ligger mange væltede både på land.

- Nogle både ser vi selv til og andre lader vi bådværfterne om at tage billeder af skaderne, som de sender til os. Det bliver en dyr fornøjelse, måske 5 - 10 millioner kroner, er mit bud. Nogle skader kan udbedres, men hvis båden ligger på bunden er den sandsynligvis totalskadet, så overstiger skaderne bådens værdi, og det sker når al elektronik, motor, hynder også videre, er ødelagt, siger Sven Holmbo.

Men dækker I alle skaderne på både, der er væltet på land eller sunket?

- Ja, det gør vi, men ikke rullefolk eller en kaleche, som man ikke har pakket væk. Man fjerner jo også sin parasol på terrassen, hvis der loves storm. Det er ikke smart at have sin rullefok monteret, hvis den står på land. Båden står jo oppe i 2-3 meters højde, så selvom man har fine stativer, så kan båden godt vælte, siger Sven Holmbo.

Han mener at vindretningen snød mange sejlere, der havde forventet orkan i vestlig vind. Især i Thurøbund gik det slemt til ved værftet, hvor der er en B-havn, der ikke er så beskyttet som en A-havn.

- Men orkanen kom først fra syd og det overraskede mange og ødelæggelserne er værre end i 1999, siger Holmbo, der fortæller at der især har været skader i Sønderborg, Assens, Fåborg, Svendborg, Frederikssund, Thurøbund, Køge Bugt og i Helsingør, men ellers ikke på Øresund.

I Frederikssund sank to både og en Omega 34 er ganske enkelt forsvundet efter den knækkede masten.

- Der er jo kun 3-4 meter vand ved Frederikssund, så jeg regner da med at man finder båden, siger Sven Holmbo, der fortæller at bådene er sunket fordi de typisk har banket stævnen ind i broen.

I Svendborg sank denne båd efter den bankede stævnen ind i en betonmole i flere timer. Foto: Kurt Findsen

 

content-loader
content-loader
content-loader