Gå til hoved-indhold
Anne-Mette og Morten Lorenzen er vilde med Bermuda. Nu kæmper de for at America's Cup bliver der midt ude på Atlanten.Kapsejlads
Anne-Mette og Morten Lorenzen er her til Bermuda Gold Cup. Nu kæmper de for at America's Cup bliver der midt ude på Atlanten.

Lorenzen: AC 35 op på hesten igen - gerne på Bermuda

Morten Lorenzen fra minbaad.dk har en lille finger med i spillet om hvor det 35. America's Cup skal sejles i 2017. - Bermuda er i spil, siger han her i en blog, du bliver klogere af.

Af Morten Lorenzen, Hellebæk |

Så er der gang i Americas Cup cirkusset igen - for en uges tid siden blev protokollen for den 35. udgave af Americas Cup offentliggjort.

Som et spændende kuriosum, så har jeg lidt at gøre med hvor AC35 måske skal sejles i 2017, idet jeg deltager i en arbejdsgruppe som arbejder på at få event´en til Bermuda.

Min klub igennem mange år “away from home” er Royal Bermuda Yacht Club, som seriøst overvejes af Russell Coutts og kompagni som event stedet for AC35.

Facts:

Lad os først se på hvad fakta er omkring event´en

- Tre års Racing program - Fra 2015 til finalen i 2017 vil der være sejladser der alle tæller hen imod kvalifikationen til den endelige match.

- AC World Series - i lighed med sidste gang, så vil der være et antal World Series event´s i 2015 og 2016 (6-8 events), som skal sejles i de mindre AC45 Cats. De deltagende team´s vil få tilbudt muligheden for at være værter i deres hjemlande for een eller flere af disse event´s.

- AC Qualifier - i 2017 vil alle team´s blive indbudt til en kvalifikations runde, hvor man har point´s med fra World Series. Vinderen i denne kvalifikations runde vil tage et point med til den endelige Match senere i 2017.

- AC Challenger Playoff´s - som i så mange andre sportsgrene vil man også indføre en Final Four, hvor de fire bedste udfordrer team i kvalifikationen mødes til en Grand Finale (Oracle Team USA kan ikke deltage her)

- The Match - den bedste af udfordrerne møde Oracle Team USA i The Match, hvor man sejler først til 7 point. Vinderen af AC Qualifier tager eet point med i finalen, hvis man når finalen, forstået således at vinder Oracle Team USA AC Qualifier så tager de eet point med, men vinder en af udfordrerne AC Qualifier, men ikke vinder Playoff´s så er der ingen points med over i The Match.

- Youth Americas Cup. Den store success med et ungdoms AC forventes gentaget i den nye runde forventes at blive gentaget. Lidt kryptisk har man dog indledningsvis sagt at man vil holde op til to ungdom events - om det er nul, een eller to vides endnu ikke.

- AC62 Cat. Der skal sejles i ny udviklet box regel hvor længden er begrænset til 62 fod med en 8 mands besætning. Sidste gang var det 72 fod og 11 mands besætning.

- Nationalitet. 25% af de deltagende sejlere SKAL komme fra det land som udfordringen repræsenterer.

Hvem deltager:

Oracle Team USA er forsvarende mester, og Australien er den officielle udfordrer. Derudover har vi set bekræftende udtalelser fra Sverige (Team Artemis).

Team New Zealand er sædvanen tro meget skeptiske overfor den nye protokol, og der er voldsom kritik overfor amerikanerne og australierne der i fællesskab har udfærdiget den nye protokol.

Blandt andet fordi staten i New Zealand er med-sponsor skal man lytte efter hvad den offentlige opinion siger, og pt er der ikke mange positive signaler at læse.

I dag offentliggjorde Ben Ainslie at han og hans BAR racing team stiller op, mens vi stadig afventer meldinger fra Italien, Frankrig og Schweiz.

Der skal nok komme mange flere rygter om potentielle teams, men min vurdering er at vi har syv teams når det hele starter op næste år - USA, AUS, SWE, UK, ITA, FRA, SUI.

Frem til den 8 august 2014 kan man tilmelde sig AC. Det koster 1 mio USD at tilmelde sig, og derefter skal tyderligere 2 mio USD betales inden udgangen af 2014.

Ganske voldsom stigning ift. sidste gang, hvor man lagde ud med 1 mio USD, men endte meget langt nede pga de manglende teams. Lad os nu se hvor man ender denne gang.

Amerikanerne vil meget gerne have så mange deltagere som muligt.

Bermuda er et passende sted for America's Cup, mener Lorenzen.

Hvor skal der sejles:

På nuværende tidspunkt har man fire potentielle steder hvor 35. Americas Cup skal sejles

- San Diego
- San Francisco
- Chicago
- Bermuda

Det ville være helt naturligt at gentage sucess´en i San Francisco. Desværre er ledelsen i byen ikke helt så begejstret som os andre, og det ser ud til at man ikke kan opnå enighed om hvilke vilkår byen og Americas Cup skal fungerer under.

San Diego var også med i opløbet til sidste AC, ligesom San Diego tidligere har været vært for AC. Chicago er kommet med i 11.time, men forventes ikke at have store chancer for at blive valgt.

Don Wilson har i mange år arbejdet for at få et Match Race miljø i Chicago og har været dygtig til at få skabt events i byen, men at få byen med på at bringe AC til den store sø er nok lige vel optimistisk.

Bermuda - med mine briller en meget spændende lokation. Som mangeårigt medlem af Royal Bermuda Yacht Club, har jeg deltaget aktivt i en arbejdsgruppe der har til formål at få flere sejlerevents til Bermuda.

Udover at være mangeårig vært for en event på World Match Race tour´en, så arrangerer RBYC også den meget populære Newport - Bermuda Race sammen med New York Yacht Club.

Man kan undrer sig over at Bermuda er i spil, men udover at det er en meget dejlig ø med masser af vind og rammeforhold der vil være ideelle for de deltagende parter, så ligger ø´en også tættere på Europa som er en stor medie aftager for AC - og det forventes at betyde en hel del for den 35. Americas Cup.

Det er min helt store personlige favorit, ikke mindst fordi det er min klub “away from home” der så skal arrangerer sejladserne sammen med AC management.

Hawaii er ude af billedet

Ude af billedet er Hawaii, hvor Larry Ellison ejer en ø og Newport som har været synonym med Americas Cup i mange, mange år.

Russell Coutts har udtalt at han forventer at antallet af potentielle steder hvor AC skal afholdes er barberet ned til to inden udgangen af juni måned, og at den endelige placering bliver afgjort inden udgangen af 2014.

På minbaad.dk skal vi nok forsøge at holde jer orienteret om udviklingen - men nu er kampen om The Auld Mug igang - og vi glæder os allerede.

Morten Lorenzen

content-loader
content-loader
content-loader