Gå til hoved-indhold
Der bliver givet gule flag helt tiden, og vi sidder alle helt stille i bådene og tør ikke bevæge os, sagde Patrick Döpping imellem tirsdagens to sejladser. Foto: ISAFKapsejlads
Der bliver givet gule flag helt tiden, og vi sidder alle helt stille i bådene og tør ikke bevæge os, sagde Patrick Döpping imellem tirsdagens to sejladser. Foto: ISAF

YSWC: Döpping fortsat i top 3 – men der pumpes

Det helt store samtaleemne på Laser Radialbanen under tirsdagens sejladser i Tavira, var antallet af gule flag givet af juryen for ”body pumping” og andre oplevede ulovligheder.

Af katrine bertelsen |

Talentudvikler og YSWC-holdleder for de danske sejlere Jan Christiansen skriver:

Antallet af gule flag til tirsdagens sejladser i Portugal skabte frustration, vrede og tårer blandt sejlerne, som havde følelsen af, at dommene ramte i flæng.
 
”Der bliver givet gule flag helt tiden, og vi sidder alle helt stille i bådene og tør ikke bevæge os,” var det første, Patrick Döpping sagde, da han kommer op til trænerbåden imellem dagens to sejladser.
 
Hans oplevelse skal ses i perspektiv af, at det tirsdag blæste omkring omkring 10 knob, og at Patrick allerede dagen før fik et gult flag. Det skete i 14-16 knob vind og moderate bølger – forhold hvor en Laser set med erfarne sejler- og trænerøjne ikke kan sejles ulovligt, fordi båden kun sejler hurtigt, når man arbejder dynamisk, men også lovligt i båden. Patrick førte sejladsen på dette tidspunkt – altså måtte han være hurtig.
 
Alene på Laser Radial-banen blev der tirsdag givet 14 gule flag i løbet af dagens fire sejladser (to for drengene og to for pigerne). Mindst to sejlere fik deres andet gule flag og måtte forlade sejladserne – heriblandt en af de førende hos pigerne, Maud Jayet (Schweiz), der forlod sejladsområdet i gråd og dyb frustration.
 
På trænerbådene blev situationen ivrigt diskuteret det meste af dagen. Tilbage på land går man hver til sit og fokuserer på sine egne forhold. Det er næsten umuligt at samle ”fælles front”, fordi det i sagens natur handler om at vinde – når nogen får en straf, er der andre, der rykker frem. På den korte bane har vi ikke fælles interesser. Derfor forventer jeg heller ikke, at der sker mere i sagen.
 
Mønstret er set før. Blandt andet ved sidste års YSWC, der blev afviklet på Cypern. Da havde vi en dansk sejler, der fik tildelt flere gule flag – selv om hun sejlede på samme måde som altid. Vi har netop set et U19 EM i Egå, hvor 250 sejlere deltog, og hvor problematikken ikke opstod på samme måde.
 
Normalt er det klasseorganisationerne, der står for stævnerne (bl.a. i Egå). De trækker på de samme kræfter igen og igen, og på den måde opstår der en kontinuitet i, hvordan sejladserne bliver bedømt.
 
Ved YSWC rykker vi overi ISAF-regi. Nu er der nye navne på alle nøglepositioner – og ikke nødvendigvis de mest erfarne i fx Laser-sejlads. Og så kommer problemerne, fordi sejlerne pludselig oplever, at deres ageren på vandet bliver vurderet med helt nye øjne. Og så er det i øvrigt ikke nogen hjælp, at ISAF’s materiale til dommerne fremstår mangelfuldt.    
 
Tilbage til Patrick. Efter to 3. pladser mandag kom han tirsdag i mål med en 8. og en 21. plads – hans tekniske sejlads var klart påvirket af usikkerheden over for dommerne. Samlet ligger hans stadig med fremme på en 3. plads.   
 
Tirsdag aften gennemgik vi dagens sejladser og kom også ind på emnet ”gule flag”. Her var Patrick klar i mælet – selv om han i dag var præget af nervøsiteten for at blive taget igen, så vælger han onsdag at stole på egne evner og sejle med den teknik, han kan og har tilpasset igennem en række andre konkurrencer i år – uden at få gule flag, vel at mærke.
 
Sat lidt på spidsen, stiller han valget op imellem at ende på sekundære placeringer eller være med i kampen om medaljer, og han vælger det sidste.
 
”Min teknik plejer at være lovlig. Det nytter ikke, at jeg stivner og undlader at sejle båden rigtigt, bare fordi jeg er bange for et gult flag,” fastslår han.
 
Der er tre sejladsdage tilbage i programmet. De øvrige danske resultater var i dag blandede, og flere steder er der muligheder for forbedringer.
 
Se alle resultater fra YSWC – efter dag 2

content-loader
content-loader
content-loader