Gå til hoved-indhold
Udstyr
Mange sejlere holder af at nyde en kop kaffe på havnen. Foto: Merrild

Kaffe til sejleren på flere måder

For mange sejlere er kaffen et must - både på vandet og en blæsende dag i havn. Kaffeproducenten Merrild har forskellige bud på, hvordan man nemt får en kop af den eftertragtede drik.

Af Sara Sulkjær |

Det er ikke en hemmelighed, at der sættes pris på kaffen, når man er til søs. Der er dog tit forskel på kvaliteten af kaffen, da det ikke er muligt for alle at tage en rigtig kaffemaskine med på vandet. Alle skal have ret til en god kop kvalitetskaffe, når de suser rundt på bølgerne. 

Hvis du læser med herunder, vil du få tips til, hvordan du kan få de lækre sorte dråber med på båden uden at gå på kompromis med smagen. 

Mobil kaffebrygger
De friskbryggede løsninger Handpresso Wild er en mobil kaffebrygger, der kan lave en friskbrygget espresso på få sekunder. Kaffemaskinen ligner en cykelpumpe og ved at pumpe den op, bruger den trykket til at lave kaffen. Den har derfor ikke brug for nogen form for energikilde, blot varmt vand til at lave kaffen med. 

Kaffen kan både laves med kaffepuder eller med malede kaffebønner. Den mobile kaffebrygger giver en meget acceptabel kop kaffe.

Solid variation
Growers Cup er en engangs-kaffebrygger på pose. Man hælder blot kogende vand i posen, og så er der friskbrygget kaffe. Kaffen er friskmalede bønner, og oven i dette er det ligeledes Fair Trade. Growers Cup giver en god solid kop kaffe. Den har blandt andet også vundet flere awards. Det er klart en kop kaffe, der er værd at prøve!

Stempelkaffe er let at lave ombord på en båd. Den er dog til gengæld mindre let at opbevare på vandet, da stempelkander for det meste ikke har et tæt låg. Det er dog en lidt billigere løsning og giver en god kop kaffe.  

Nemt og enkelt
Den frysetørrede kaffe, bedre kendt som Instant Kaffe, har ikke det bedste ry. De seneste par år er der dog arbejdet meget med smagen på Instant Kaffe. Det har resulteret i, at man i dag sagtens kan få en kop Instant Kaffe, der smager tilfredsstillende. 

Man kan ligeledes få Instant Kaffe med flere forskellige bønner og i mange varianter såsom café latte og cappuccino. Instant Kaffen kan også fås i små portionspakker, der passer perfekt til en enkelt kop på kortere ture. 

Denne type kaffe er god at tage med på vandet, da alt det kræver er varmt vand, som man kan tage med i en termokande hjemmefra. Det vil aldrig blive som en kop friskbrygget kaffe, men med de mange nye varianter og udvikling der har styrket smagen, vil dette være et godt alternativ til en kop friskbrygget kaffe. 

Kaffe på åben ild
Kaffe lavet med åben ild er selvfølgelig ikke for dem, der laver kapsejlads eller anden form for konkurrencesejlads. Det er i højere grad for hyggefiskere, der har tid til at lægge til ved en bred og starte et bål eller tænde et gasblus. 

Denne type kaffe er også kendt som kogekaffe, den laves i store træk ved at sætte en kedel med vand og kaffebønner over bålet, og lade det koge. Der findes dog flere forskellige teknikker til at lave denne kaffe. Den eneste måde at finde ud af, hvilken der er bedst, er ved at prøve sig frem.

Som ved de fleste andre måder at brygge kaffe, er det også ved kogekaffe både kaffesorten, mængden af bønner, hvor lang tid kaffen koger og hviletiden, der gør en forskel for smagen af drikken.

Kvaliteten på denne kaffe er selvsagt ikke som en friskbrygget version, men selve oplevelsen og ‘smagen’ af den frie natur gør smagen af denne kaffe eminent og autentisk.

Mulig opskrift
En opskrift på denne form for kaffe kunne være følgende:

Tag en kedel, fyld den med vand og sæt den over bålet. Når vandet koger tager man ca. 3 håndfulde kaffebønner i vandet, og lader det koge videre i et par minutter. Man kan ligeledes vælge at tage kedlen af, når vandet koger, hælde kaffebønnerne i og lade kaffen hvile ved siden af bålet. Som sagt skal man prøve sig lidt frem.

Skrevet af Merrild.com

content-loader
content-loader
content-loader