Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Vælg gatemærket, der er tættest på topmærket

Rindoms kapsejladstip: Sådan avancerer du på læns del 2

Christian Rindom kommer med opskriften på, hvordan du næsten risikofrit henter vigtig tid på læns. Læs anden del herunder.

 

Af Christian Rindom |

Når du skal vælge det rigtige mærke i gaten, er der nogle ting, du bør overveje.

Start med at kigge efter vindretningen og topmærkets placering og overvej hvilken halse, der er tættest til topmærket. 

For det meste er det gate-mærket, der er tættest på topmærket, som er det bedste. Der kan dog være situationer, hvor det er bedre at tage det andet. 

Er du for eksempel nødt til at sejle gennem en stor gruppe for at komme derover, kan du miste for meget til, at det kan betale sig. 

Hvis vinden er drejet eller banen er skæv, så vælg det gate-mærke, hvor vinden rammer først. I dine overvejelser bør du tage højde for, hvor du vil hen på opkrydset. 

Sejl ikke gennem en stor gruppe både

Er vinden skæv så vælg det mærke, hvor vinden rammer først

Når du er nærmer dig den sidste tredjedel af lænseren, er det tid til at tænke på, hvordan du placerer dig i forhold til mærket og dine konkurrenter. 

Det giver dig bedre mulighed for at komme hen på opkrydset, hvor du gerne vil. 

Bryd overlappet
Når du nærmer dig tre-båds-zonen, er det vigtigt at vide, om der er overlap mellem de både, der ligger omkring dig. Ligger du som den yderste af to både, kan du med fordel skære for at bryde overlappet. 

Timer du det, så du falder af lige inden, du rammer tre-båds-zonen, vil overlappet blive brudt, og du vil få den inderste plads ved mærket.

Bryd overlappet

Undgå at havne i klumpen
Ofte ender en god lænser midt i en klump, fordi der kun fokuseres på at sejle stærkt. Når du nærmere dig mærket, er det vigtigt at tænke frem og ikke placere dig midt i en stor gruppe både. 

Er du alligevel havnet i en klump, kan du komme ud af den ved at bremse din båd og lægge dig inderst til mærket bag gruppen af både. 

Nærmer du dig et gate-mærke, hvor der er kø, kan du med fordel ligge dig inderst, som den fjerde båd i rækken. Alle bådene, der ligger uden for tre-båds-zonen, skal give plads til de både, der sejler indenom. 

Brems din båd

Læg dig ind i køen

 

Læs første del af "Rindoms kapsejladstips: Sådan avancerer du på læns" her

content-loader
content-loader
content-loader