Gå til hoved-indhold
Ifølge Malene, er der en helt særlig stemning på ombord om natten, som hun holder meget af. Foto: Malene WilkenTur
Ifølge Malene, er der en helt særlig stemning på ombord om natten, som hun holder meget af. Foto: Malene Wilken

Lystsejler: Alt er tilladt om natten

Jeg har hørt, at nogen er utrygge ved at sejle om natten. Det er synd. På mange måder er det nemmere at sejle om natten end om dagen, skriver sejler Malene Wilken.

Af Malene Wilken, lystsejler |

Lystsejler Malene Wilken elsker at sejle - både om dagen og natten. Den vagt, hun virkelig kæmper for at rage til sig, er dog uden tvivl nattevagten. 

Der, hvor hun står som det eneste vågne besætningsmedlem, sejler båden gennem natten og kan gøre præcis, hvad der passer hende.

Læs hendes beretning herunder:

Stemning fra første parket
Min familie og jeg holder af at sejle langt. Ikke bare når vi er på langfart og sejler mod fjerne destinationer, men også når vi er på togter rundt omkring i Danmark. 

For nylig havde vi muligheden for at sejle gennem natten. Sædvanen tro gjorde jeg, hvad jeg kunne for at få tillusket mig den sene vagt - og det lykkedes. 

Det var mig, der vandt pladsen bag roret. Jeg kunne dermed nyde stemningen fra første parket, da de andre tørnede ind og gik i køjen. 

Alene og lykkelig
Så stod jeg der. Helt alene og uendelig lykkelig. Med masser af tid til at gøre hvad jeg havde lyst til. 

Om natten falder der en særlig stemning over båden. Alt bliver lidt mere tyst. Fuglene er stille. Det er kun lyden af vinden og bølgerne (og evt. en stille summen fra motoren), der kan høres.

Man har god tid om natten. Tid til refleksioner. Tid til at få genopfrisket og afprøvet om man stadig kan huske (barne-)lærdommen fra sejlerskolen. 

Når vi sejler om natten, plejer vi at slukke for det meste elektroniske habengut ombord. 

I stedet for at nøjes med GPS’en, sejler vi efter papirkort, fyr og koste. Det er dejligt at blive bekræftet i, at man stadig kan læse kortene og holde kursen ved hjælp af afmærkningerne. 

Følelsen af frihed
At sejle om natten giver mig en følelse af frihed, der om muligt er en tand mere intens, end den er om dagen.

Når jeg sejler om natten kan, og må jeg:

Se solen gå ned i horisonten

Kigge stjerner i flere timer

Læse eller høre lydbog i flere timer

Spise al det slik, jeg har lyst til 

Drikke al den kaffe, jeg orker

Nå at ryge mange cigaretter 

Nyde solopgangen 

Alt er tilladt, når jeg sejler om natten, for det er vigtigt, at jeg har det godt. Det er nødvendigt, at jeg har overskud til at få skuden sikkert fremad. 

Plads til at noget går galt
Når vi sejler om natten, er ruten som regel nemmere end den, vi lægger om dagen. Det er den fordi, at indtryk og lyde forstærkes om natten. 

Man har ikke det samme overskud til at klare en uforudset udfordring, når dagslyset mangler. Derfor er det (ligesom om dagen) vigtigt at lægge en realistisk rute. 

Der skal være plads til, at noget kan gå galt, uden det bliver fatalt. 

Der skal være mulighed for at søge i havn, hvis overskuddet svigter, og man har for svært ved at holde sig vågen. 

På min båd har vi en aftale om, at den der står bag roret om natten altid har en livline på. Den sikrer, at resten af besætningen kan sove roligt uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt rorgængeren falder over bord i løbet af natten.

Natsejlads er lettere
Jeg har hørt, at nogen er utrygge ved at sejle om natten. Det er synd. På mange måder er det nemmere at sejle om natten end om dagen. 

Når man først har fundet ud af hvilke lys, der stammer fra land og hvilke, der hører til afmærkningerne på vandet. 

De få gange vi har været ved at sejle ind i noget om natten, har været fordi, vi var uopmærksomme et øjeblik.

Det hele værd
Når det lykkes mig at sejle gennem natten, er jeg træt næste dag. Men det gør ikke noget. Dagen igennemkan jeg nyde de taknemmelige smil fra dem, der fik lov til at sove. 

Og så kan jeg føje minderne fra endnu en fantastisk aften og nat til rækken af lykkelige stunder. Når jeg sejler om natten, er jeg i mit ynglings element. 

Nogle gange nøjes vi med at sejle det halve af natten. Det er om muligt endnu bedre. Så behøver vi ikke skiftes til at sejle og sove. Så kan vi nyde stemningen sammen. Der er nogen at tale med – og en til at servere kaffen. 

God vind. 

Alt for mange undgår natsejlads, mener lystsejler Malene Wilken

content-loader
content-loader
content-loader