Gå til hoved-indhold
Riggerne med Frank Kirkegaard og Louise Haldbo Balslev fra Svendborg med deres ny medarbejder til højre, Nicolaj Bjørnholt, skrap flerskrogssejler. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Riggerne med Frank Kirkegaard og Louise Haldbo Balslev fra Svendborg med deres ny medarbejder til højre, Nicolaj Bjørnholt, skrap flerskrogssejler. Foto: Troels Lykke

Fynsk optimisme på Boat Show

Bådbranchen på Sydfyn markerer sig stærkt i Fredericia. Fra alle stande, som Fyens.dk besøgte, lød der optimistiske toner. Torsdag var der 2.223 gæster, dobbelt så mange som i 2013.

Af Søren Stidsholt Nielsen, fyens.dk |

Meldinger fra de fynske forhandlere kan sammenfattes i, at kriseårene ligger i kølvandet. Nu peger bådbranchens pile igen opad. Ikke stejlt, som i de glade nullere, men stabilt og i komfortabelt stigende tempo, skriver fyens.dk
 
- Markedet på vej op

En af dem, der mærker de lysere tider er motorbådsforhandler Leif Larsen fra Tved. I de bedste af hans 40 år i branchen år har Leif Larsen Marine a/s solgt op mod 120 både. Det var midt i 1990'erne. I de sløjeste år har salget været helt nede på syv både.

- Lige nu er markedet på vej op, noterer Leif Larsen, og han har noget at have det i. Da Fyens.dk besøgte standen i sidste weekend, var Leif Larsen fx. ved at afslutte en handel på en båd til 900.000 kr, en anden til 600.00 kr og to styk til 380.000 kr.
 
Gang i de brugte både

På messen formidles også brugte både. Et par af de erfarne i denne del af branchen er Mikkel Synnestvedt og Bjarne Huusfeldt fra Yachtbroker i Svendborg. De melder, at krisen er gået nærmest umærkeligt forbi brugtbådssalget i deres bureau:

- Vi klager ikke. Vi er ved at have ryddet op i de mindre både, og nu sælger vi igen godt i prislejet en halv til en hel million kroner, siger de.
 
Færre spontankøb af båd

Ny eller ny brugt båd er stadig en stor beslutning for de fleste. Spontankøb af båd på messer er færre, end de var tidligere, oplyser sejlmager Jan. B. Hansen, formand for brancheorganisationen Danboat:

- Udstyr er årets store vare her. Folk opgraderer i højere grad det, de har, end spontankøber ny båd. Udstyrshandlerne er meget tilfredse. De har et plus i forhold til messen i 2013, siger brancheformanden til Fyens.dk.
 
Interesse for teakdæk

En opgradering af en lystbåd kan fx. være et nyt teakdæk. Det kræver for de fleste sejlere et værftsbesøg. At efterspørgselen stiger her, bekræfter Sonja Walsted, indehaver af det kendte bådebyggeri på Thurø:

- Tre fjerdedele af vores forespørgsler her på messen drejer sig om teakdæk. Vi mærker, at en udskiftning trænger sig på mange steder, siger Sonja Walsted.

Drømmen om kulfiber

For de ekstreme kapsejlere kan drømmen være en mast af kulfiber. Den vejer meget mindre, er stærkere, kan give mere fart, - men er op til dobbelt så dyr som en mast af aluminium.

- I runde tal kan omkring det halve af mastens vægt spares. Det kan i en større båd betyde flere hundrede kilo, fortæller indehaver Frank Kirkegaard fra Svendborg-firmaet Riggerne på Frederiksøen.

Riggerne er på vej ind i højsæsonen. Der meldes om bedre tider, bl. a. på grund af stigende omsætning i brugtbådssalget.

- En "ny" båd udløser ofte behov for fornyelser i riggen, forklarer Frank Kirkegaard.

Riggerne flyttede fra Kerteminde til Svendborg for små to år siden. Det har vist sig at være en god beslutning at få mere plads og en vandnær beliggenhed.

Paradisiske Faaborg

På en messestand møder Fyens.dk Faaborgs havnemester, Lasse Olsen. Han slår et slag for intet mindre end porten til paradis. Det er - ikke overraskende - Faaborg havn, der lanceres som den paradisiske indgang til Det sydfynske Øhav.

Skulle nye eller nuværende sejlere få lyst til en bådplads direkte i porten, er mulighederne mange. Efter de seneste års udvidelser har Faaborg stadig 120 pladser ledige til leje, oplyser Lasse Olsen:

- Og der er ingen indskud, reklamerer havnemesteren med - måske - en slet skjult hentydning til indskudskravet i nabokommunen Svendborg.

- Vi mærker, at der er grøde i det. Det er ved at vende, fastlår Lasse Olsen.

Bådmessen i Fredericia slutter søndag.

Kilde: fyens.dk

Kvinderne på billedet får mange mænd til at dreje hovedet af led. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader