Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Johnny Jensen på 15. plads ved VM i J/80

Sønderborgbåden BHJ-FONDEN med Johnny Jensen og Frederik Jeppesen bl.a., er i Kiel til VM, hvor spansk båd er i front efter syv sejladser. Tysk båd knækker mast to gange i stævnet.

Af Troels Lykke |

50 både sejler verdensmesterskabet i J/80 der afgøres over Stoller Grund på Kieler-bugtens bane ’Echo’. Som sædvaneligt sidder de sydeuropæiske favoritter hårdt på toppen af feltet, og med hhv. kun 12, 13 og 17 point i top 3 efter 7 sejladser synes podieplaceringerne for selv de hurtigste tyske både at være uden for rækkevidde med hhv. 42, 48 og 54 point.

Sidste års guld- og sølvvindere ved DM, hhv. BHJ-FONDEN (1168) og BLUE WATER (1028) fra Sønderborg ligger længst fremme af de 6 danske både der har taget turen til Kiel. Den regerende danske mester Johnny ’Go-go’ Jensen ligger i skrivende stund på en 15.-plads, viser resultatlisten.

Stævnet startede mandag hvor der blev afviklet 3 sejladser i frisk vind. Desværre udgik enkelte både med skader og en enkelt med en brækket mast. Anderledes stille forløb tirsdagen med høj solskin, 25 grader og 2-5 m/s fra vest.

Skudt af efter 60 graders vindspring

En enkelt sejlads blev med danske briller på aller ærgerligste vis skudt af pga. et 60-graders vindspring. I pågældende sejlads havde den ellers uhelds- og skadesforfuldte danske ’Sur Aqua’ med Niels Feerup ved roret sejlet sig helt i front.

”Vi startede på bagbord halse tæt på dommerbåden for at nå først ud til det vi først troede blot var mere tryk, men ovenikøbet også bragte et højredrejende løft på 10-15 grader. Vi lå allerforrest en kort overgang, men mistede et par både der gik længere ind i trykket end os selv. Heldigvis var der stadig dansk føring ved topmærket og vi rundede kort efter som 6. båd. På lænsebenet kunne vi se at et markant vindspring var på vej ned over banen og det ramte os da vi rundede bundmærket. Niels var stadig i front og os stadig som 6’er, det var derfor til stor ærgrelse da sejladsledelsen truttede 3 tunge trut udover banen og dermed ligegyldiggjorde vores daværende placeringer. Vi sejlede 4 knob da den blev skudt af og stod derfor en smule uforstående overfor beslutningen," fortæller Frederik Jeppesen fra J/80éren BHJ-FONDEN.

Derefter ventede sejlerne i 1,5 time, tilsyneladende på mere stabil vind for godt nok svingede vinden 10-20 grader, men den forsvandt aldrig og der kunne efter manges mening sagtens have været afviklet en hvis ikke flere sejladser i det flotte vejr.

En yderligere sejlads blev det dog til på andendagen og således blev det sikret at verdensmesterskabet opfylder betingelserne for et officielt VM.

Tredjedagen var atter præget af frisk vind og netop derfor var det på forhånd besluttet at starte en time tidligere og i landlæ udfor den olympiske havn. De deltagene besætninger blev udfordret på både boathandling og taktik.

Brækkede mast igen

Vindforholdene bød på 12-14 m/s fra en nordlig retning, hårde pust og mørke skyer, der trak større trykfelter nedover banen.

Forholdene udløste en del protester, enkelte mindre materielskader og afstedkom at en ung tysk besætning med en 2 døgn gammel mast, måtte erkende at lynet altså godt kan slå ned 2 gange samme sted, idet at de for anden gang på 3 dage missede en top 5 placering pga. endnu en brækket mast.

3. sejlads blev afblæst 30 sekunder inden start da vinden som forventet, men meget pludseligt friskede til den hårde side af 15 sekundmeter, hvilket fortsatte indtil feltet endnu engang blev sendt i havn efter blot 2 sejladser.

Hold på hat og briller-vejr

I går torsdag stod vindmåleren endnu på ”hold på hat og briller”-vejr, og endda med så overbevisende styrke at sejladsledelsen allerede kl. 9 turde aflyse alle dagens planlagte sejladser, og hvis vejrudsigten holder vil fredagen nok byde på lignende tilstande.

Om den samlede oplevelse beretter Johnny ’Go-go’ Jensen:

”Vi har haft mange gode sejladser, og det er fedt med så mange både på linjen. Vi går god fart på både kryds og læns, og laver gode manøvre. Enkelte gange har vi da også rundet topmærket som både 1’er, 3’er og 5’er. Det er dog vores første stævne i år og det er tydeligt at vi mangler timer i båden for at kunne følge top 10 hele vejen rundt. Jeg føler at BHJ-FONDEN er en god båd, og vi glæder os til at lærer den endnu bedre at kende.”

content-loader
content-loader
content-loader