Politiets nye vandjet testes i det Sydfynske
På forskibet står Marinehjemmeværnet, og det er flotillerne i Faaborg, Svendborg og på Ærø, der gør sig klar til at bemande og anvende det nye indsatsfartøj.
Frygtindgydende ser den ud, mens den lydstærkt sprøjter sig hen over Faaborg Fjord. Bagud stråler kaskader af skum og får det lille, fladbundede fartøj til at lette stævnen.
Det drøner ud over den solglinsende fjord med søgående udrykningsfart, - 35 knob eller omkring 65 km/t. Undervejs i demonstrationen for Fyens.dk overbeviser besætningens elegante sving også om, at det hurtige fartøj har god manøvreevne.
MIF-03 Bjørnø er et nyt indslag i Det Sydfynske Øhav. På forskibet står Marinehjemmeværnet, og det er flotillerne i Faaborg, Svendborg og på Ærø, der gør sig klar til at bemande og anvende det nye indsatsfartøj.
De tre sydfynske flotiller har MIF'en til rådighed for test i to år. I denne periode skal de sydfynske frivillige dele det med flotillen i Hundested.
Den nye vandjet-drevne MIF'er er i første omgang stationeret i Faaborg. Her fik den i sidste måned navnet Bjørnø. Senere skal den til Svendborg og Ærø.
Fartøjet kræver to mands besætning, når der skal sejles for fx. Falck, Skat eller politi.Ved weekendens Rock Under Broen i Middelfart beviste den nye vandjet sin duelighed.
- Den sejler godt, men vi skal lige vænne os til vandjet-systemet, siger flotillechef i Faaborg, Jan Clausen, der sejlede med politiet.
Politiinspektør Johnny Shou fra Fyns Politi oplyser, at der på Lillebælt blev skrevet syv rapporter for at sejle for stærkt for tæt på kysten, en for at sejle spirituspåvirket og en for at mangle lanterner. Politiinspektøren varsler flere kontroller i fynsk farvand og glæder sig i øvrigt over det nye fartøjs fleksibilitet.
- Vi opgør, hvor der er behov for politimæssig indsats til søs. Derefter leverer vi nogle datoer til Marinehjemmeværnet, siger Johnny Schou til Fyens.dk.
Udfordring i vandjet
I Faaborg er flotillechef Jan Clausen og hans stab i gang med at uddanne frivillige til sejlads med den nye MIF.
- Otte er allerede uddannet til at sejle den her fra Faaborg, men vi skal op på flere, siger Jan Clausen.
De frivillige har i forvejen gennemgået uddannelse i Marinehjemmeværnet. Det nye er, at de skal lære sejlads og manøvrering med et mindre fartøj med vandjet-system.
Orange fortid på Rømø
På afstand ligner MIF-03 Bjørnø et nyt fartøj. Når man kommer om bord i den, kan man godt se, at det er den ikke. Den har små tyve år på kølen. Fartøjet er oprindelig bygget til kystredningsvæsenet og har i orange farve som LRB-14 fungeret fra Rømø.
Nu er den peppet op med sort bemaling, MHV-logo og moderne navigations-elektronik. Men nye sæder blev der ikke råd til, og det kan man godt mærke efter mange timers indsats, - skulle vi hilse og sige fra flotillechefen.