Ingen danskere i top 3 i Rio - helt o.k. siger sportschef
- Vi havde ikke præstationskrav til sejlerne ved For-OL, til gengæld skulle de møde møde op til sene aftenevalueringer, siger sportschef Thomas Jacobsen til Århus Stiftstidende og minbaad.dk.
De danske OL-sejlere lærte en bunke, men top tre resultaterne udeblev. Mest opløftende præstation kom fra Kaløvig og KDY-sejler på kun 23 år, Lin Ea Cenholt, og hendes gast Christian Peter Lübeck i katamaranen Nacra 17.
KDY-holdet lå før finalesejladserne i Rio i top fem og kunne faktisk helt realistisk vinde For-OL. Sportschef Thomas Jacobsen, som vi fanger på en mobil i Rio, har ros til duoen, der leverede Danmarks bedste resultat ved For-OL blandt sejlerne.
- De var seks både der kunne vinde For-OL før finalen, men danskerne sluttede sidste i medal race, og blev nummer seks, men alligevel er det en stor præstation af Lin og Lübeck. De er stadig meget unge i feltet og kæmper mod mange tidligere OL-guldvindere og er helt med. Jeg er meget imponeret over hvad de er i stand til, lyder det fra Jacobsen, der havde håbet på lidt bedre resultater overordnet set for landsholdet i Rio. Men resultaterne var ikke det vigtigste denne gang.
Nacra 17-klassen starter deres første interne OL-udtagelse ved EM i næste måned. Her bliver der hård kamp, da Allan Nørregaard og Annette Viborg senest slog Cenholt og Lübeck ved VM i Kaløvig.
Ingen præstationskrav
- Vi havde ikke præstationskrav til besætningerne, men til gengæld skulle de møde møde op til evalueringerne, der kunne trække ud til over ti om aftenen. Det handlede om erfaringsudveksling, så folk lærte området at kende, det var det vigtigste. Vi havde fokus på alt andet end resultaterne, forklarer Thomas Jacobsen, der fortæller at der er meget at lære på OL-farvandet, før der sejles OL næste år.
- Det er et udfordrende sted at sejle med strøm og vind og hvor vinden nogle gange kommer bagfra, hvor sejlere er vant til at vejrskift kommer fremme på banen, men her skal der ses 360 grader rundt, siger Thomas Jacobsen.
Vandet er blevet beskyldt for at være beskidt, men nu har myndighederne gjort noget ved problemet og ingen danske sejlere blev syge af vandet.
- Vandet blev mere og mere klart i løbet af ugen hvor vi sejlede. Der er sat huller i afløbende og flere er spærret af, fik vi af vide og det forurenede vandt pumpes andre steder, forklarer han. Men OL-havnen er langt fra klar, fortæller Ida Marie Baad, der tog en samlet 8. plads ved For-OL med Marie Thusgaard, hvilket er langt under hvad der forventes af VM-sølvvinderne.
OL-havn ikke bygget endnu
- De er ikke kommet så langt endnu med at bygge OL-havnen. Det hele er en stor byggeplads. Her er hverken omklædningsrum eller toiletter. Båden stod på en åben plads, hvor vi anskaffede en flot parasol for at kunne udholde de 30 graders bagende sol ud. Der var dog et telt for sejlerne med aircondition, hvor alle flokkedes, når der ikke har været vind nok til kapsejlads. Vandet vi sejler i er stadig ret ulækkert, men vi er ikke blevet syge, forklarer Ida Marie Baad på holdets hjemmeside.
Den anden Aarhus-sejler Jonas Warrer tog en samlet 7. plads med gasten Anders Thomsen, men det kunne have været bedre, hvis ikke holdet blev disket fordi de sejlede forkert i mål i finalen.
- Pinligt! Vi havde ikke styr på banen. I stedet for at gå i mål ved dommerbåden, som man plejer, skulle vi igennem gaten og ned til en seperat mållinje. Det havde vi ikke set, hvilket er for dårligt. Vi må tage til takke med en samlet 8. plads, og en lektie om at have bedre styr på sejladsbestemmelserne. Godt at det var testevent, forklarer Jonas Warrer på holdets facebook-side.
Finn og Laser Radial på 7. pladser
Jonas Høgh-Christensen, KDYeren, der nu bor i USA, viste god stil da han kæmpede sig ind i top 10 og sluttede på en syvendeplads, til gengæld må Anne-Marie Rindom fra Horsens være utilfreds med sin 7. plads, da hun i flere omgange har været i top 3 under World Cup-stævner i Europa i år.
Danmark ligger her helt fremme med Cenholt og Lübeck fra KDY. Slår de Nørregaard og Viborg i OL-udtagelsen? Foto: Jesus Renedo