Gå til hoved-indhold
Snedker på Marstal Søfartsmuseum, Tommy Christensen, er mester for en helmodel af hækpartiet på det sejlførende fragtskib Fortuna af Marstal. Foto: Søren Stidsholt-Nielsen, Fyns Amts AvisKort Nyt
Snedker på Marstal Søfartsmuseum, Tommy Christensen, er mester for en helmodel af hækpartiet på det sejlførende fragtskib Fortuna af Marstal. Foto: Søren Stidsholt-Nielsen, Fyns Amts Avis

Go' røv på Ærø

Agterparti i fuld skala pryder facaden på Marstals udvidede søfartsmuseum.

Af Søren Stidsholt Nielsen |

Agterparti i fuld skala pryder facaden på Marstals udvidede søfartsmuseum

Snedker på Marstal Søfartsmuseum, Tommy Christensen, er mester for en helmodel af hækpartiet på det sejlførende fragtskib Fortuna af Marstal.

Modellen er udført i museets værksted i Marstal - og lige udenfor værkstedet ligger det oprindelige, 145-årige hækparti.

Leder af Marstal Søfartsmuseum, Erik Kromann oplyser til Fyens.dk, at Fortuna var en jagtbygget forenagterskonnert med pælemaster, også kaldet en jagtskonnert. Hækpartiet er todelt, som på de gamle jagter.

Fortuna på 44 brt. blev bygget i 1871 af skibsbygmester Ferdinand Hansen på det nuværende museumsområde Eriksens Plads. Det sejlførende fragtskib blev leveret til den lokale skipper R. C. Rasmussen.

Jagtskonnerten blev i 1916 af en anden ejer solgt til Norge og kom senere til Tyskland.

Fortuna blev ophugget i 1987 i Hobro. Her skar folk fra Marstal Søfartsmuseum agterskibet af og fik det fragtet til Ærø og opbevaret.

Fortunas nye agterparti er ophængt ved museets nybygning ud mod facaden i Havnegade.

Ny bog om Ærø-maler

Byggeriet blev indviet i fredags og rummer aktuelt en udvidet udstilling af Ærøs store marinemaler, Jens Erik Carl Rasmussen, der druknende i Atlanterhavet i 1893 . Udstillingen omfatter dels museets egne malerier og dels en række værker udlånt af private samlere.

Samtidig med indvielsen af den nye fløj fik historiker Karsten Hermansen, Marstal på museets forlag udgivet bogværket "Saa maler jeg, hvad jeg har set". Udgivelsen er sponseret af Blue Water Shipping, hvis direktør, Kurt Skov, har fritidshus i Marstal.

Maleri solgt for 1,3 mio. kr.

Af bogen fremgår bl. a., at det dyreste værk kunsteren har solgt var et parti fra Grønland. Dette er dog ikke udstillet i Marstal. Blandt kunstauktionens bydere var Mærsk McKinney-Møller. Skibsrederen fulgte dog ikke med helt op til salgsprisen. Her bød en privat dansk samler 1,3 mio. kr. I kataloget var værket vurderet til 250.000 kr.

Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

content-loader
content-loader
content-loader