Gå til hoved-indhold
Mere end 50.000 gæster har allerede besøgt de flotte Life-Boats i Limfjorden. PR-fotoKapsejlads
Mere end 50.000 gæster har allerede besøgt de flotte Life-Boats i Limfjorden. PR-foto

Sejlende kvinder indtager de østjyske kyster

Med hilsen fra Europæisk Kulturhovedstad – Aarhus2017 ankommer tre sejlende skulpturer med navnet Life-Boats til Randers Havn, mandag den 19. september 2016.

 

Af Lone Thorup |

Det er en slags tyvstart på kulturhovedstadsåret, og østjyderne inviteres til at gå på eventyr i skibene. Samtidigt bliver det muligt at deltage i Life-Boats Festivalen i dagene den 23.-27. september, inden skibene sejler videre til andre østjyske havne.

Mere end 50.000 gæster har allerede besøgt de flotte Life-Boats i Limfjorden denne sommer, hvor de sejlede rundt for at markere at hele Region Midtjylland fra januar næste år er Europæisk Kulturhovedstad.

Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

De sejlende kvinder ankommer nu for første gang til Østjylland, efter et kort smut til Mariager og Hadsund i denne uge. Det er den norske billedhugger Marit Benthe Norheim, der er idekvinden bag Life-Boats.

For et par år siden kørte hun de danske landeveje tynde med sine skulpturelle campingvogne, der var formet som forskellige kvinder.

I år har kunstneren valgt søvejen, hvor hun har lastet tre skulpturer med grøn og bæredygtig el fremdrift, skippere, styrmænd, gaster og særlige fortællinger.

De tre Life-Boats er 12 meter lange og mere end tre meter høje over vandoverfladen. De er støbt i beton og stikker mere end en meter under vandoverfladen.

Skibene repræsenterer tre forskellige stadier i kvinders liv. Den unge kvinde, hvor skibet er ladet med længsel.

Den gravide, hvor skibet er ladet med liv. Den ældre kvinde, hvor skibet er ladet med minder og ikke mindre end 19 galionsfigurer.

Tilsammen trækker Life-Boats tråde til det, som er fælles for alle kvinder, og samtidig rummer de en række stærke personlige beretninger om kvindeliv og kvinders levevilkår.

Det fælles udgangspunkt er, at vi alle sammen ved fødslen kommer til verden fra en kvinde.

"Det er en del af den livscyklus, som binder os sammen. Globalt skal vi alle være bedre til at finde det som forbinder os – i stedet for det som adskiller os. Skulpturerne kommer derfor sejlende for, at kunsten kan møde mennesker, hvor de ér. Det betyder, at vi kan dele noget uventet i det offentlige rum. Vi har alle de samme biologiske forudsætninger for at være menneske, så derfor bør vi også kommunikere med udgangspunkt i det, der forbinder os,” forklarer Marit Benthe Norheim om baggrunden for Life-Boats.

Life-Boats Festival

Under besøget i Randers kan østjyderne udover at gå på eventyr i de flotte skibe også deltage i Life-Boats Festivalen. Den byder blandt andet på én-dags eksperimentarium for børn, unge og deres forældre med kunst, skateboard-leg og masser af sjov.

På festivalens børne- og familiedag vil elever fra Rismølleskolen i samarbejde med Randers Kunstmuseum desuden skabe den nittende galionsfigur til Life-Boats ældre kvinde.

Derudover vil der i løbet af festivalen være mange forskellige aktiviteter for kvinder i alle aldre. Det bliver for eksempel muligt at gå på jagt i byens baghave efter vilde planter.

En hel eftermiddag, er programmet dedikeret til forskellige former for bevægelse. 

Her vil det være muligt at finde inspiration og nyde de flotte opvisninger med alt fra 1800-tallets kvinde-gymnastik til moderne cheerleading, yoga og hiphoppere. Endelig sætter festivalen fokus på kvindernes arbejdsliv med både workshops, foredrag og byvandring.

Interesserede kan læs mere om Life-Boats Festivalen på kultur.randers.dk/life-boats

Et symbol på kulturhovedstaden

Efter besøget i Randers sejler de tre Life-Boats videre til Bønnerup, Grenå og Ebeltoft for at afslutte sin rejse i Aarhus til den 12. oktober, hvor kulturhovedstaden løfter sløret for næste års store program.

”Hele ideen bag den Europæiske Kulturhovedstad er at skabe møder mellem mennesker gennem kultur. Life-Boats er med deres besøg i mange danske byer fornemme ambassadører for dette formål. Skibene bliver dermed også et flot symbol på hele vores program,” siger administrerende direktør for Aarhus 2017, Rebecca Matthews.

De tre Life-Boats forventes at ankomme til Udbyhøj Lystbådehavn i udmundingen af Randers Fjord på søndag aften, den 18. september, hvorfra de dagen efter sejler ind gennem fjorden til Randers Havn.

Det er en slags tyvstart på kulturhovedstadsåret, og østjyderne inviteres til at gå på eventyr i skibene. PR-foto

content-loader
content-loader
content-loader