Gå til hoved-indhold
Få gode råd, inden masten igen skal på til den nye sæson. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Få gode råd, inden masten igen skal på til den nye sæson. Foto: Troels Lykke

Tag rigboltene ud i forvejen - råd om at sætte mast

Det er forår. Bådene er i vandet, og nu skal masterne på. På lørdag selvfølgelig. Det er der mange, der mener, så er der kø ved mastekranen, skriver den erfarne sejler Finn B. Andersen.

Af Troels Lykke |

De ventende har desværre alt for god tid til at observere, hvad der sker ved kranen, mens masterne skal på, forklarer Hundige-sejle Finn B. Andersen, fast kommentator og læser på minbaad.dk. Han fortæller videre.

Mange bådejere har stadig rigboltene med ringe/splitter siddende i vantskruerne og kravler nu rundt på knæene og fumler med at få dem ud, så vantskruerne kan sættes på plads.

Når vantskruerne så er kommet det, bruger de igen tid på at fumle med splitter/ringe, så rigboltene ikke falder ud igen. Med de andre både, der venter, kan man godt blive lidt stresset.

Specielt da når rigbolten til forstaget pludseligt forvinder udenbords med et tydeligt plump.

Kære klubkammerat: Tag rigboltene ud i forvejen. Det er meget nemmere at gøre, mens du står oprejst med masten på bukke.

Er din mast toptung, så find ud af, hvor meget du skal hænge i foden af den, for at den af sig selv vil hænge med foden nedad, når du løfter den. En pose sand måske.

Det sparer stort set behovet for en ekstra hjælper og du undgår at gå glip af pinseturen, ved at masten pludselig forsøger at vende sig op/ned, og ødelægges fordi den ene troede, at den anden holdt den.

Når masten er kommet på højkant og står, hvor den skal, sæt så meget hurtigt vanter og stag midlertidigt fast med 6 - 8 mm maskinskruer med møtrikker i stedet for rigbolte.

Sejl derefter over på din plads og gør i ro og mag det hele færdigt med rigbolte, splitter/ringe og opspænding. Fok- eller spilerfald kan sagtens holde masten, mens du får den nyindkøbte rigbolt til forstaget på plads.

Tak for hjælpen – og god sommer!

Finn B. A. - den næste i køen.

content-loader
content-loader
content-loader