Gå til hoved-indhold
Sejlerne skal nu ikke længere ekstra havnepenge over mobilen. Foto: PR-fotoHavne
Sejlerne skal nu ikke længere ekstra havnepenge over mobilen. Foto: PR-foto

Sejlere får gebyrfri mobilbetaling i havnene

Den nye danske havne-app Harba, der har fået god medvind i både Danmark og udlandet, dropper nu gebyrer for betaling af gæstepladser i havne.

Af Sara Sulkjær |

Det skal ikke koste en krone, euro, zloty eller hvilken som helst anden møntfod ekstra for sejleren at betale for en gæsteplads i en havn, når han eller hun bruger mobilen til at betale med.

Iværksættervirksomheden Harba, der står bag havne-appen af samme navn, og som på få måneder har sikret sig et godt fodfæste med samarbejdsaftaler med over 30 danske havne, fjerner nu helt gebyret for betaling af havnepenge.

- Vi har brugt de første måneder til at føle os lidt frem i starten og indhente erfaringer fra den praktiske brug af appen. Vi har fået fantastisk gode, konstruktive og uvurderlige tilbagemeldinger fra både havne og sejlere, som vi har brugt til at forbedre appen og organisationen med. Så nu skal gashåndtaget på fuld fart frem, og så ryger gebyret, siger Christian Hansen, administrerende direktør og stifter af Harba, i en pressemeddelelse.

Udlandet er med ombord

Med Harba-appen kan sejlerne blandt andet betale havnepenge direkte fra mobilen. De kan lægge til i havnen, tage mobilen op af lommen og ordne betalingen uden så meget som at sætte en fod på landjorden.

De behøver ikke længere lede efter havnepersonale, havnekontoret eller en betalingsautomat, eller have kontanter med for den sags skyld. Når betalingen er sket, får havnen alle nødvendige oplysninger om den gæstende båd og betalingen via sms og email.

Det er et koncept, der er blevet taget godt i mod i både Danmark og udlandet. Siden Harba-appen blev søsat i App Store og Google Play i slutningen af maj, har mere end 30 danske havne tilsluttet sig. Også udlandet er begyndt at vise interesse.

- Vi er ovenud lykkelige for nu også at have fået de første samarbejdsaftaler i land med flere udenlandske havne i Tyskland, Polen og Litauen. Det er gået stærkt, og uden gebyret forventer vi at få endnu mere medvind, fortæller Christian Hansen.

Gebyr går helt til bunds

Gebyret har været lidt som at sejle med ekstra dødvægt eller plastik omkring kølen, hvilket har taget farten af fartøjet, fordi nogle sejlere har holdt sig tilbage, men det har tjent et godt formål, understreger Christian Hansen.

- Man kan ikke undgå, når man starter en ny virksomhed, at der vil være nogle børnesygdomme, der skal kureres og ryddes op i. I opstarten har der heller ikke været så meget økonomisk råderum, så det var ikke muligt for os at betale alle udgifterne til bankerne, siger han. 

Nu er det dog blevet muligt at fjerne betalings- og kortgebyret. Reservationsgebyret har firmaet derimod ikke kunnet gøre noget ved.

- I øjeblikket har det også den gavnlige effekt, at sejlerne dukker op, når de har reserveret. Der er jo ingen, der har lyst til at se en plads stå tom i en proppet havn, forklarer Christian Hansen.

Om Harba

- Med den danskudviklede mobilapp Harba kan sejlere blandt andet betale for havneplads og – i de havne, der har ønsket det - sende anmodning om en havneplads til havnens administration. Fastliggere i nogle havne kan desuden melde, at de er på tur, og havnepladsen derfor står ledig til udlejning.

- Via et linksamarbejde med Havneguide.dk og MarinaBooking kan sejlerne via Harba-appen desuden finde oplysninger om havne og faciliteter og booke en plads online. Bag Havneguide.dk og MarinaBooking står Foreningen af Danske Lystbådehavne (FLID). 

- Harba-appen er tilgængelig i App Store og Google Play på dansk, engelsk, tysk, norsk og polsk og snart også på svensk og hollandsk, så sejlerne kan betjene sig selv på deres eget sprog, også når de besøger havne i udlandet.

- Bag Harba-appen står et internationalt team af sejlinteresserede, der fra en kælder under en af Københavns Universitets bygninger på Frederiksberg knokler med at få udbredt Harba internationalt. De får ikke meget vind i håret, sol i øjnene og vandsprøjt på sejlertøjet i denne sæson.

Med appen kan sejleren eksempelvis betale havnepenge, selvom han har glemt kontanterne. Foto: PR-foto

content-loader
content-loader
content-loader