Gå til hoved-indhold
Nordmændene måtte 28. februar forlade sejlskibet 'Blåmann'. Foto: EsvagtKort Nyt
Nordmændene måtte 28. februar forlade sejlskibet 'Blåmann'. Foto: Esvagt

Norske sejlere måtte vælge båden eller sikkerhed

De fire nordmænd, som for en uge siden blev reddet af danske skibe, stod i et svært valg mellem deres flotte skonnert og egen sikkerhed. De valgte det sidste.

Af Sara Sulkjær |

Læser Steen Guttknecht har nu fundet flere oplysninger i sagen om de fire nordmænd, som 28. februar måtte forlade deres sejlbåd og reddes i land af danske skibe.

Hørte et dunk 

Her kommer det frem, at nordmændene 26. februar satte kursen mod Shetlandsøerne for at være tilbage i Hommersåk 5. marts. 

Som bekendt blev disse planer drastisk ændret. Det skete, da skipper Kurt Riska kl. 5.30 natten til tirsdag pludselig hørte et dunk og en efterfølgende ringen fra alarmen, der varslede, at båden tog vand ind.   

Pumperne blev tændt, men alligevel stod Riska kort efter med fødderne i vand i de 6-7 meter høje bølger. 

Efterlod båden 

Da motoren, som sørgede for større pumpekapacitet, tilmed gik ud, udsendte besætningen et mayday-kald. Herefter kom de danske skibe 'Esvagt Sigma' og 'Esvagt Alpha' de nødstedte til undsætning. 

Med dette kom dog en svær beslutning for sejlerne, som skulle vælge mellem at blive på deres fine skonnert 'Blåmann' eller sejle med 'Esvagt Alpha' i sikkerhed til Bergen.

Sejlerne valgte deres egen sikkerhed. Men ikke uden tøven, understreger skipper, Kurt Riska.

Efterfølgende lykkedes det heldigvis for 'Esvagt Chastine' at hente skonnerten, som kan slæbes mod Norge til reparationer. Om båden kommer tilbage i samme stand som ind ulykken er endnu uvist. 

content-loader
content-loader
content-loader