Gå til hoved-indhold
- Den nye motor, tv., kan sejle to knob mere, den ryster langt mindre, bruger mindre brændstof og vores manøvreevner er blevet langt bedre, lyder det fra en glad skibsreder. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, SøsidenMotorer
- Den nye motor, tv., kan sejle to knob mere, den ryster langt mindre, bruger mindre brændstof og vores manøvreevner er blevet langt bedre, lyder det fra en glad skibsreder. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

Ny Vetus Deutz maskine i Rudkøbing-skonnert

Skonnerten Meta af Rudkøbing kan sejle ind i en ny sæson med friske kræfter i bugen.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden |

Peter Lenskjolds Meta af Rudkøbing har fået doneret midler til ny maskine, der nu er installeret i Svendborg.

Skonnerten Meta af Rudkøbing kan sejle ind i en ny sæson med friske kræfter i bugen. To-masterens 60 år gamle maskine er sendt på pension, og nye heste er installeret af Svendborgsund Marineservice på Finlandsvej i Svendborg.

- Det er en meget markant forbedring, siger Metas reder og skipper, Peter Lenskjold, Rudkøbing til Koøjet.

Den hidtidige maskine var en såkaldt mariniseret lastbil- eller busmotor fra en Scania-Vabis. Den officielle effekt lød på 140 hk, men fagfolkene på Svendborgsund Marineservice vurderer den til reelt at være noget lavere. Den nye maskine af fabrikatet Vetus Deutz yder omkring 200 hk:

- Den kan sejle to knob mere, den ryster langt mindre, bruger mindre brændstof og vores manøvreevner er blevet langt bedre, lyder det fra en glad skibsreder.

Investeringen i det nye maskineri ligger på omkring 300.000 kroner. De fleste af midlerne er tilvejebragt gennem fonde, bl. a. fra A. P. Møller.

Fremgang for askespedning

Modsat mange andre træskibe er Meta sejlklar hele året, og meldingen fra rederen er, at driften er i god gænge:

- Et område, hvor vi oplever stigning er askespredning, siger Peter Lenskjold, der sidste år havde mere end en halv snes ture med dette formål.

For Meta starter højsæsonen til sankthans med de såkaldte billet-ture med dag- og aftensejladser fra Rudkøbing, Svendborg og Marstal. Sidste års "genoplivning" af rutesejlads på Rudkøbing-Marstal på faste ugedage fortsætter i år med appel til bl. a. cykelturister.

Den klipperbygegde skonnert hører til blandt Danmarks ældste i drift. Meta er 133 år gammel - bygget i Assens i 1884 - og blev totalrenoveret i Rudkøbing for 18 år siden.

content-loader
content-loader
content-loader