Gå til hoved-indhold
76 Folkebåde deltog i Guldpokalen i Kerteminde. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, SøsidenKapsejlads
76 Folkebåde deltog i Guldpokalen i Kerteminde. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

Bræstrup 40 år i Folkebåd: Den er fuld af liv

For Svendborg-sejler og bådebygger Lars Bræstrup er 2017 et 40 års jubilæum med Nordisk Folkebåd Til tur- og kapsejlads. Han deltog i Folkebådenes Guldpokal og blev nr 24 ud af 76 både.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, |

Hos os har vi det også sådan, at det skal være morsomt og sjovt at være om bord til kapsejlads. Vi skal ikke vinde så meget, at vi er sure på hinanden. Vi skal heller ikke fjolle så meget, at vi ikke vinder noget, siger Svendborg-sejleren Lars Bræstrup, der blev nummer 24 i Folkebådenes Guldpokal i Kerteminde, viser resultatlisten

 - Forstaget er meget slapt. Sådan skal det være for, at en Folkebåd kan sejle optimalt, lyder det fra Svendborg-sejleren Lars Bræstrup, da Søsiden går om bord i hans FD 1048 Maria, skriver fyens.dk.

Lars Bræstrup har sammen med 75 andre besætninger fra mere end en håndfuld lande fejret den populære klassikers 75 års jubilæum til Gold Cup-sejlads i Kerteminde.

For Lars Bræstrup er sæson 2017 også et personligt jubilæum med Nordisk Folkebåd. Når han sejler tur- og kapsejlads, er det med en ballast af 40 års erfaring i bådtypen. Lars Bræstrup anskaffede sin første Folkebåd som 23-årig i 1977.

Det var en brugt træ-båd købt af skibsreder Bjørn Clausen i Gråsten. Den sejlede Lars Bræstrup og familien i gennem 15 år, inden den blev skiftet til en Folkebåd af glasfiber.

- Sådan en skulle jeg bare ha'

To år inden anskaffelsen af sin første Folkebåd var Lars Bræstrup udlært bådebygger hos Walsted på Thurø.

- Da jeg var 12 år, var jeg ovre ved Aage Walsted og blev skrevet op til at komme i lære som bådebygger, når jeg fyldte 16 år. Jeg var aldrig i tvivl om, at det var bådebygger, jeg skulle være.

Allerede som ti-årig var Lars Bræstrup draget af Svendborgsund og jollesejlads:

- Da jeg var 12 år, kom min onkel til Folkebådens landsstævne, DM, på Thurø. På hviledagen kom han ind til Svendborg. Så fik jeg en sejltur. Jeg styrede hele vejen fra lystbådehavnen og ud til Kogtved Søfartskole. Så var jeg klar over, at sådan en båd - den skulle jeg bare have.

Lars Bræstrup husker også, at i hans drengeår var Folkebåden en stor båd:

- Det var Svendborgs velhavere, der sejlede i Folkebåde. Jeg tænkte, at sådan en fik jeg aldrig råd til.

- Frihed til at nyde sejladsen

Nordisk Folkebåd er en velorganiseret klasse både nationalt og internationalt. Lars Bræstrup er medlem af bestyrelsen i Danske Folkebådsklub og står gerne frem som ambassadør for sin klasse. Til forårets bådmesse i Fredericia stod Lars Bræstrup på klubbens stand og agiterede for bådens kvaliteter:

- En Folkebåd er fuld af liv og fantastisk at sejle i. Og der er en stor sejlerglæde, som du ikke får i fx en Drabant 27. Jeg var også heldig, at jeg på Walsted prøvede at sejle i mange andre både. Jeg længtes altid hjem til min Folkebåd, fortæller Lars Bræstrup og får talt sig varm, mens vi sidder i cockpittet efter dagens Gold Cup-sejlads:

- Det Folkebåden kan i havnen er, at den er fantastisk god at manøvrere rundt med for sejl - også når du er alene. Den kan sno sig allevegne. Der er ingen søgelændere, man styrter i havet over, og der er ikke en hel masse grej, der går i stykker. En rorpind og to sejl og nogle snore og nogle klemmer. Og det er det.

- Vi har så lidt el som muligt om bord. Når man vil ud og sejle, så sejler man. Der er ikke en liste over alt det, der ikke virker. Det giver en frihed uden lige til at nyde sejladsen. Tilmed lærer man mange af sejladsens grundbegreber, siger den erfarne Svendborg-sejler.

- Det sidste er det sværeste

Lars Bræstrup fastslår, at alle kan sejle en Folkebåd. Det svære er at få den sidste tiendedel af en knob ud af den, så den sejler rigtig hurtigt. Det handler ikke så meget om trim. Det handler om øvelse, om at sidde mange timer ved rorpinden og mærke sig frem:

- Den, der kan koncentere sig 80 pct. af en kapsejlads, han vinder. Ham, der kun kan 50 pct. han vinder ikke, siger Lars Bræstrup.

- Hos os har vi det også sådan, at det skal være morsomt og sjovt at være om bord til kapsejlads. Vi skal ikke vinde så meget, at vi er sure på hinanden. Vi skal heller ikke fjolle så meget, at vi ikke vinder noget.

Æblekage hjemmefra

En vigtig faktor udenfor Folkebådenes klasseregler er opbakningen fra det hjemlige bagland.

Her er Lars Bræstrup klar med fuld point til fru Lene. Fra hjemmekøkkenet serviceres den faste besætning med kaffe og fx æblekage på Thurø Sejlklubs ugentlige aftendyster. Og hver sommer nyder ægteparret fire-fem ugers tur-sejlads i Folkebåden:

- Vi har været i de fleste danske havne plus en hel del i Norge, Sverige og Tyskland. Og vi nyder det stadig.

Lars Bræstrup har i mange år arbejdet for Walsteds Baadeværft. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

content-loader
content-loader
content-loader