Gå til hoved-indhold
23-årige Casper Steinfath satte på SUP-board kurs mod Kristiansand. Foto: Mark Wengler, Red Bull Content PoolKort Nyt
23-årige Casper Steinfath satte på SUP-board kurs mod Kristiansand. Foto: Mark Wengler, Red Bull Content Pool

SUP-verdensmester må droppe Skagerrak-kryds efter 116 km

Danske Casper Steinfath, som har vundet tre VM-titler, hoppede i følgebåden efter 16 timer og 20 minutter. Der var ikke flere kræfter tilbage.

Af Sara Sulkjær |

Verdensmesteren i Stand Up Paddle, Casper Steinfath, begav sig for få uger siden ud på sin største mission nogensinde. Siden Casper var helt lille, har han haft en drøm om at gå i de gamle vikingers fodspor.

En drøm, der har vokset sig større og større, og som samtidig er en personlig udfordring og kamp med sig selv og havet – det hav, som den kun 23-årige SUP-verdensmester elsker og lever for. 

Flere års forberedelse 

Konkret er missionen at følge i vikingernes fodspor ved at krydse Skagerrak ud fra hans hjemby Klitmøller (Cold Hawaii) for at begive sig ud på en udfordrende mission i den kolde og mørke vinter, på en ikke mindre end 130 km lang rute til det sydnorske Kristiansand – en mission ved navn ”Viking Crossing”.

En historisk og betydningsfuld rute som vikingerne benyttede til samhandel og til at sejle varer frem og tilbage mellem Danmark og Norge - heraf kom idéen til at navngive missionen ”Viking Crossing”. 

Med flere års forberedelser op til ”Viking Crossing” har verdensmesteren og Stand Up Paddleren sammen med sit team grundigt undersøgt ruten og vejrforhold, fulgt energi- og kostplaner samt nøje planlagt hele det sikkerhedsapparatet, som skulle stå til rådighed under missionen. 

Sejlet til Norge 

Mission ”Viking Crossing” fandt sted onsdag 1. februar kl 05.20 ud fra Klitmøllers kyst som planlagt.

De perfekte vind og vejrforhold var som bestilt fra vejrguderne, og sendte Casper Steinfath godt afsted med exceptionelle downwind forhold (vind og bølger i ryggen), som i perioder fik hans hastighed op på mere end 10 knob.

De første 12 timer gik alt som planlagt, men desværre ændrede vejrforholdene sig hen på aftenen, hvilket gjorde det svært for Casper at holde kursen pga. de ændrede vindforhold samt en kraftig strøm, som gjorde, at kræfterne til sidst slap op for Casper. 

Efter præcis 116 km, 16 timer og 20 minutter måtte Casper indse, at det ikke blev i denne omgang, at hans drøm om at krydse Skagerrak på den historiske vikingerute gik i opfyldelse. Casper kom sikkert i land på sin følgebåd og sejlede i land i Kristiansand i Norge. 

Vil prøve igen 

Mission ”Viking Crossing” har nu blot givet Casper Steinfath endnu mere blod på tanden, og han er derfor allerede i fuld gang med at evaluere og forberede endnu et forsøg på at krydse det vilde Skagerrak inden for nærmeste fremtid.

- Mit forsøg på at krydse Skagerrak har været en kæmpe positiv oplevelse. Det har givet mig endnu mere energi og lyst til at gøre et forsøg mere. Der er så mange erfaringer, som jeg har gjort mig ud fra denne tur, der vil hjælpe mig til at realisere denne drøm, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg føler mig positiv og motiveret til at gøre et nyt forsøg i den nærmeste fremtid, men stadig under de samme forhold – det skal være vinter, mørkt og koldt. Jeg ser det både som en spændende kamp mod mig selv, for at se hvor langt jeg kan presse mig selv, men også som en kamp med Moder Natur.

Skal synliggøre sikkerheden

For Casper Steinfath er tiden på SUP-boardet en sand fornøjelse, og der er da heller ingen tvivl om, at den unge atlet vil sprede denne glæde videre:

- Havet er en stor legeplads, som kan rumme mange fantastiske oplevelser, når man begår sig rigtigt. Jeg ønsker at være med til at skabe mere opmærksomhed på SUP-sporten generelt, og ligeledes synliggøre den forberedelse og sikkerhed vi har hver gang vi går på vandet, fortæller den regerende verdensmester. 

Casper Steinfaths mission ”Viking Crossing” er blevet fuldt tæt af et produktionshold. I løbet af de kommende uger vil både kortere og længere videoklip blive tilgængeligt, som tydeligt viser, hvilken udfordrende tur Casper begav sig ud på 1. februar 2017. 

Kulde og mørke var blandt udfordringerne på Steinfaths mission "Viking Crossing". Foto: Mark Wengler, Red Bull Content Pool

Casper Steinfath bor til daglig i Klitmøller, også kendt som Cold Hawaii. Foto: Mark Wengler, Red Bull Content Pool

Den professionelle surfatlet har i alt vundet tre VM- og to EM-titler. Foto: Mark Wengler, Red Bull Content Pool

content-loader
content-loader
content-loader