minbaad.dk
torsdag 24. maj

Christian Kamp er foreløbig ikke med på AC50eren Artemis fra Sverige. Han kæmper nu for at blive backup på holdet, hvor han er trimmer og grinder. Foto: Sander van der Borch

Derfor er Christian Kamp kun reserve på Artemis

- Størstedelen af i år har handlet om at få min førlighed tilbage og min ryg i orden, fortæller Christian Kamp til TV2. Han taler om mørke øjeblikke fra America's Cup pga. diskusprolaps.

Kapsejlads | 19-05-2017 17:29 | Af  Troels Lykke

Sidste år var 39-årige Christian Kamp fra Horsens fast mand på båden og sejlede også med i den sidste America's Cup World Series-afdeling i Japan i november, hvor Artemis Racing blev nummer to.

Men det var helt uden at vide, at en diskusprolaps truede hans førlighed.

Teamlægen hos Oracle Team USA, der også er én af verdens førende kirurger inden for mikrokirurgi i ryggen, stod klar til at hjælpe.

Ingen følelse i venstre ben 

- Jeg havde to måneder, hvor jeg ikke havde nogen følelse i mit venstre ben. Jeg fik at vide, at hvis ikke jeg fik opereret det her, så kunne jeg risikere ved det næste store nys eller host at skulle gå med stomipose resten af mit liv, og at jeg ikke ville få funktionen tilbage i mit venstre ben. Så i begyndelsen af januar blev jeg shippet til Californien for at blive opereret, og det var en ordentlig omgang. Min nerve var helt færdig. Den havde 10 procent liv tilbage og var lige ved at dø. Det var en operation, der normalt tager 10-15 minutter, men den her tog lidt over to timer, forklarer han til TV2 i en længere artikel, du kan læse her

- Det er klart, at når man er ude i fire måneder, hvor man ikke træner og har meget ondt, så kommer man rigtig langt bagud. Størstedelen af i år har handlet om at få min førlighed tilbage og min ryg i orden. På min fødselsdag, den 29. marts, havde jeg min første tur i båden siden november. Det var dejligt, fortæller Kamp, der i månederne efter operationen genoptrænede fire-fem timer om dagen på land.

Plads på båd forsvandt

Han måtte dog se sin faste plads på båden forsvinde.

- Jeg kæmper selvfølgelig for at være klar som backup, hvis der er folk, der skulle blive skadet eller syge, og det er ligesom det, jeg har fokus på nu. Jeg har stadigvæk de samme roller på land i forhold til at udvikle sejl og trim og være der for at gøre båden hurtigere. Det kører i bedste velgående, men det er da klart, at det er en kæmpe bet at se sin drøm om at sejle en hel masse race forsvinde, når man har været i gang i tre år.

På intet tidspunkt har Christian Kamp følt sig usikker på opbakning fra Artemis Racing. Ledelsen har været med ham hele vejen, og holdets fysioterapeut og træner har vist stor tålmodighed. I dag kan han lave 95 procent af alle de ting, han kunne før.

- For at være helt ærlig, så har det kun været for nylig, de seneste to-tre uger, hvor skuffelsen over ikke at være en del af sejlerholdet er begyndt at fylde meget. Indtil da har det bare handlet om, at jeg skulle komme oven på igen og kunne fortsætte med at leve et almindeligt liv og kunne fortsætte med at sejle på professionel vis efter den her America's Cup. Men det har været hårdt. Mentalt har det været svinehårdt til tider, indrømmer Kamp overfor TV2.

Mørke øjebikke

- Jeg har en fantastisk kone, som har været dygtig til at bakke op og hjælpe mig derhjemme, når jeg har haft brug for at snakke, men der har været nogle mørke øjeblikke, hvor man fandeme bare har været træt af det hele. Det kommer og går lidt nu her i de her uger, men jeg synes, at dét, at vi er tæt på race nu, gør, at det er nemt at finde noget gas og noget godt humør til det her, fordi det er det her, jeg lever for som sejler. Det er de her race og de store muligheder, og vi har et rigtig godt hold, og vi tror rigtig meget på det.

- Så jeg er her for at gøre holdet så godt som muligt og ligesom hjælpe dér, hvor jeg kan hjælpe, og hvis der skulle opstå skader eller sygdom. Jeg er backup som taktiker og på én af de andre positioner også, og jeg er klar på ethvert tidspunkt. Det gælder bare om at blive så fit som overhovedet muligt, inden det går løs.

Fredag 26. maj går det løs

Fredag den 26. maj tager Artemis Racing hul på den 35. udgave af America's Cup med sejladser mod den japanske og den britiske båd. 

Christian Kamp i træningslokalet på Bermuda i marts 2017.  Foto: Artemis / www.sandervanderborch.com

Bookmark and Share
FLERE NYHEDER


SEJLKLUBBER OG KLASSER


Få nyheder og deltag i konkurrencer

Besøg os på facebook


MORTEN LORENZEN TAGER ORDET