Gå til hoved-indhold
Westbank HM424, ejet af Henrik Christensen, hev i august en 220 kg tung tun ombord. Foto: PrivatfotoKort Nyt
Westbank HM424, ejet af Henrik Christensen, hev i august en 220 kg tung tun ombord. Foto: Privatfoto

Store tun vender tilbage - elektronisk mærkning skal vise hvorfor

Flere rekordstore tun er blevet bortauktioneret over sommeren. Ingen har dog kunnet forklare, hvorfor tunene atter er tilbage i danske farvande.

Af Sara Sulkjær |

Sommeren bød på flere rekorder. Ikke på den vejrmæssige front, men i stedet var det landets fiskere, der flere gange hev rekordstore tun i nettet. 

Fangster, der ikke blev gjort for få år siden. I årene efter 1960 forsvandt de blåfinnede tun nemlig fra de danske farvande. Nu tyder noget dog på, at de måske er på vej tilbage. 

Venter i spænding

En tendens, som forskere i øjeblikket forsøger at klarlægge. I alt 18 blåfinnede tunfisk i Danmark og Sverige er derfor blevet udstyret med avancerede data-opsamlere, der skal viderebringe værdifuld information. 

Først om et år vil de elektroniske tags, som opsamlerne også kaldes, løsrive sig fra fisken, hvorefter forskerne kan tage hul på det store arbejde med at kortlægge fiskenes færden: 

- Nu venter vi i spænding på, at dataene sendes tilbage til os, så vi kan blive klogere på, hvorfor tunen er vendt tilbage til Danmark og Sverige, forklarer professor Brian MacKenzie.

Skal udvikle bestanden

Forhåbentlig vil man med den nye viden dog ikke blot kunne fastslå, hvorfor de kæmpestore tun er vendt tilbage til dansk farvand. Ligeledes er håbet, at man med de indsamlede data i højere grad vil kunne udvikle og beskytte bestanden. 

Noget, der sandsynligvis vil komme til stor gavn for fiskerne, der gerne hiver de store tun ombord: 

- Det er en af de ting, man drømmer om, fortalte en begejstret Henrik Christensen i august til motorbaadsnyt.dk, da hans kutter havde fanget en 220 kg tung tun. 

Kilde: TV 2

content-loader
content-loader
content-loader